Най-добре представящият се промишлен метал през 2016

Той бележи 40%-ов възход

16:51 | 15 юли 2016
Автор: Александра Попова
Бялата линия показва историческата цена на цинка, зимерена в долари на метричен тон Източник: Bloomberg Terminal
Бялата линия показва историческата цена на цинка, зимерена в долари на метричен тон Източник: Bloomberg Terminal

От началото на суровинния възход през периода януари – февруари има един промишлен метал, който спокойно можем да наречем „среброто на индустрията през 2016“. Това е цинкът, а този псевдоним се дължи на впечатляващото рали, което той демонстрира.

Сивият метал задава тренда в своята суровинна група през 2016, нараствайки с 40%, откакто удари дъното през януари (отбелязано в червено). Тези печалби се дължат на очакванията за глобален недостиг с привършването на резервите в настоящите мини и решенията на някои производители като Glencore да съкратят добива.

Фючърсите с доставка след три месеца се търгуваха на ниво от $2 212 на метричен тон в петък. Това е спрямо $1 468 на 12 януари. Goldman Sachs прогнозира, че цената ще достигне $2 500 до края на годината.

Все пак е интересно да се отбележи, че дори и при януарското дъно цените се намираха само малко под дългосрочнната усреднена цена (във виолетово). Това може да се отдаде на сравнително нормалната парична политика на централните банки, в частност на Фед, преди 2008.