Рагин: Можем да печелим по 2 млрд. евро годишно от културен туризъм

Председателят на БРХА Благой Рагин в "Бизнес старт"

09:55 | 20 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Благой Рагин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Благой Рагин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„60-70% от плащанията в хотелите стават онлайн. 90% искат фактура,” съобщи Благой Рагин, председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БРХА).

Той обсъди с Ганиела Ангелова и предложението за компютърна система на проследяване на клиентите на хотелите.

Хотелиерът изрази безпокойство за евентуална злоупотреба с данните: „Представяте ли си, някой бил в даден хотел, получават информацията и тя отива в жълтата  преса на утрешния ден,” каза бизнесменът. „При първия сигнал за изтичаща информация ще ще блокираме всякакви взаимоотношения.”  

Благой Рагин подкрепи борбата със сивата икономика, подчертавайки, че колкото повече са „ на светло, толкова повече пари ще има в хазната за преразпределение.” „Ще има покупателна способност, по-големи заплати и повече обръщение”

„Най-голяма подкрепа от моите колеги за излизане на светло ще има, при условие че знаем за какво отиват парите”, каза той, допълвайки, че браншът иска 1% от приходите да отива за „външна реклама.”

Той сравни България с Хърватия, като съобщи, че адриатическата страна инвестира годишно по 100 млн. евро в реклами зад граница и туристическият й оборот от това е 10 млрд. евро.   

„Построили сме дворци, но никой не ни знае,” заяви по повод липсата на държавна реклама той.

Рагин допълни, че според френски експерти само от културен и спа-туризъм „може да влязат 2 млрд. евро.”