Колко американски дълг притежава Саудитска Арабия

За първи път САЩ публикуваха такава информация

12:36 | 17 май 2016
Обновен: 12:37 | 17 май 2016
Колко американски дълг притежава Саудитска Арабия

Финансовото министерство на САЩ за първи път от над 40 години разкри колко американски държавен дълг притежава Саудитска Арабия. Нивото на американския дълг, което притежава най-големият петролен износител в света, достига $116,8 млрд. към март 2016. Това представлява спад от почти 6% след рекордно ниво, достигнато през януари.

Саудитска Арабия е сред 12-те страни, които притежават най-много американски дълг, но остава далеч от лидерите в това отношение – Китай (с $1,3 трилиона) и Япония (с $1,1 трилион).

Разкриването на данните обаче може би повдига повече въпроси отколкото отговори, тъй като резервите на централната банка на страната са в размер на $587 млрд., а тя обикновено държи около две трети от тях в долари. Някои страни обаче имат американски ДЦК в сметки в чужди държави. Според анализаторите например Белгия, която държи $143 млрд. американски дълг по данни към февруари, е дом на сметки, които се притежават от китайци.

Друг признак, че обявеният дълг, който Саудитска Арабия притежава, е по-малък от реалния, е новината, излязла в New York Times през миналия месец. Тогава във вестника беше написано, че властите в Саудитска Арабия са заплашили да продадат ДЦК и други американски активи на стойност $750 млрд., ако Конгресът приеме закон, който позволява монархия да бъде държана под отговорност в американски съдилища за каквато и да било роля в атентатите от 11 септември 2001.

Американското финансово министерство публикува данни за ДЦК, притежавани от чужди страни, от 1974 насам. Политиката на САЩ обаче беше да не се публикуват отделно данни за Саудитска Арабия, като те бяха групирани с още 14 страни, най-вече страни членки на ОПЕК. Обемът на американския държавен дълг, притежаван от групата, като цяло достига $281 млрд. през февруари, което представлява спад от рекордните $298,4 млрд. през юли 2015.

Решението да не се публикуват данни за Саудитска Арабия отделно датира от 1973 и петролния шок тогава, последвал ембаргото на арабските страни. Сега обаче въпросът колко американски държавен дълг притежава Саудитска Арабия става по-важен, имайки предвид фискалните проблеми на страната около поевтиняването на петрола. Саудитска Арабия използва 16% от резервите си, за да запълни дупката в бюджетния си дефицит през миналата година.

Въпреки че изнесените данни показват, че Саудитска Арабия притежава по-малко американски дълг от очаквания, тя е петролният производител, който притежава най-много американски ДЦК, като дори Обединените арабски емирства остават далеч на второто място с почти двойно по-малко американски дълг.

Вижте повече във видеото: