Днес ще бъдат осигурени защитни маски за всички лекари

Очакват се големи доставки от Турция, но има определени рискове за тяхното осъществяване

11:43 | 19 март 2020
Обновен: 11:47 | 19 март 2020
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС

Днес ще бъдат осигурени защитни маски за всички лекари, а междувременно още 2 фабрики започват производство на предпазни костюми. Производственият им капацитет ще е за 200 костюма на ден. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той обясни, че ще бъдат разпределени 79 хил. маски за еднократна употреба, а 47 хил. от тях са предвидени за болници и центрове за спешна медицинска помощ. Останалите ще са за държавните институции, които работят с граждани.

Също така лекарите, които работят в болници с пациенти с коронавирус, ще получат 38 хил. специализирани маски. Николов обясни, че ще бъдат разпределени и над 10 хил. еднократни защитни костюми, както и 78 500 предпазни очила.

По време на брифинга стана ясно, че на граничните пунктове са инсталирани над 70 камери за наблюдение на пътниците.

„Очакваме още днес 89 хил. еднократни защитни костюми от Турция и 1 млн. обикновени маски, 14 хил. предпазни очила и 150 хил. калцуни“, заяви той.

По думите му риксът за получаване на доставките е в транспорта, тъй като много страни затварят границите си. „Но всичко това е договорено благодарение на външнотърговските дружества“, уточни той.

Проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че кризисният щаб препоръчва по-активна работа в ромските общности.

„Трябва сериозен подход към това как се спазва карантина и как се предпазва човек от това заболяване. Препоръчваме на ромските медиатори да работят по-активно. Това е във връзка с тяхната защита“, допълни Мутафчийски.