Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите в засегнатите от мерките фирми

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг

16:44 | 15 март 2020
Обновен: 16:45 | 15 март 2020
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите в доказано засегнати фирми, така че те да не бъдат съкратени заради мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг на Министерски съвет преди минути.

Той коментира, че през следващите дни ще бъдат преоценени големите проекти, включително и в областта на отбраната. Горанов обясни, че чрез Българската банка за развитие ще бъде осигурена ликвидна подкрепа на страдащите от случващото се бизнеси.

"Чуват се много гласове от бизнеса за възможни мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянието на кризата. Заедно с представители на работодателите обсъждаме мерки, които вероятно ще анонсираме утре. Това са мерки, които не са панацея, но са бързи, в контекста на едномесечния срок на извънредно положение”, допълни финансовият министър.

По време на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ще бъде създаден логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще отпуска по 1000 лева към възнагражденията на санитарите, лекарите, медицинските сестри и лаборантите, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Потвърдените случаи с коронавирус в страната са над 40, а жертвите са 2.