Бруно Льо Мер: С пенсионната реформа Франция ще запази икономическия си ръст от 1.3%

Според френския министър на финансите трябва да се стигне много бързо до компромис между правителството и протестиращите синдикати

11:55 | 5 януари 2020
Обновен: 11:55 | 5 януари 2020
Протест в Париж срещу пенсионната реформа. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Протест в Париж срещу пенсионната реформа. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френската икономика ще се увеличи с 1.3% през тази година и по този начин ще задържи нивото на растеж от 2019 г. Това ще се случи, ако се постигне компромис с протестиращите срещу пенсионната реформа синдикати, коментира финансовият министър Бруно Льо Мер пред френското издание Journal du Dimanche, цитиран от Bloomberg.

“Икономическите перспективи пред Франция са добри и солидни“, твърди Льо Мер. Икономиката е създала над 500 хил. работни места от 2017 г. и очакванията са безработицата да се понижи до 7%  до края на мандата на президента на Франция Еманюел Макрон през 2022 г. През третото тримесечие на 2019 г. нивото на безработицата е било 8.3%.

По думите на френския министър стачката, която нарушава дейността на обществения транспорт през последния месец, няма да се отрази негативно на икономическия растеж, ако не бъде намерен много бързо компромис. „Времето за компромиси е дошло. Синдикатите трябва да приемат предложението на министър-председателя Едуард Филип за преговори, така че насрочените за следващата седмица обсъждания да бъдат конструктивни“, смята Льо Мер.

Според него повечето парижани вече са изморени от стачните действия и затруднения им достъп до работа.

Последното социологическо проучване на Ifop показва, че подкрепящите протестите намаляват до 44%, а негативно мнение изразяват 37%.

Бруно Льо Мер коментира и заплахата от въвеждането на американски мита върху френски стоки.

„Искаме да избегнем търговска война. Но с нашите европейски партньори сме готови да отговорим, ако бъдем ударени от санкции, които счетем за неподходящи, неприятелски и незаконни“, отбелязва той.