Какви са опасенията на британските компании от Brexit?

Редица компании от различни сектори предупреждават за спад на потребителското доверие заради икономическата несигурност

16:19 | 10 ноември 2019
Обновен: 16:21 | 10 ноември 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Компании за строителство на недижими имоти, брокери на автомобили и производители на цигари са сред фирмите, които оценяват потенциалния ефект от излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Въздействието не е ограничено само до Великобритания. Американската компания Match, която е собственик на Tinder, обяви, че Brexit може да удари продажбите ѝ, съобщава Bloomberg.

Рисковете пред пазара на недвижими имоти в страната остават големи. Акциите на базираната в Лондон строителна компания Crest Nicholson поевтиняха с 11% на 31-ви октомври. Преди това групата предупреди, че несигурността около Brexit ще доведе до спад на печалбата ѝ.

Друга компания от бранша Bovis Homes предупреждава за засилена несигурност около Brexit от последните седмици. Така компанията се аргументира за решението да придобие подразделението за недвижими имоти на Galliford Try Plc в сделка за 1.08 млрд. паунда.

Продажбите на цигари не следват икономическия цикъл, но въпреки това Brexit създава рискове за компании като Imperial Brands. Ръководството на компанията се опасява, че покачване на митата върху вноса би имало силно въздействие върху потребителското търсене и увеличава риска от контрабанда на цигари.

Ситуацията не е по-различна и при търговците на автомобили. Фирмата Lookers Plc предупреждава за нестихващ спад на доверието на потребителите заради политическата и икономическата несигурност. Анализаторът в Liberum Capital Санджей Видярти обяснява, че на компанията натежават и специфични проблеми, свързани с операциите.

В началото на ноември търговецът на пътнически билети Trainline съобщи, че забавянето на икономиката заради Brexit може да ограничи броя на британците, които желаят да пътуват до различни дестинации на Острова. Ограничаването на свободното движение между страните от Европейския съюз и Великобритания също ще има негативен ефект върху туризма, отбелязват от компанията.