Опозицията в Грузия се нуждае от помощ от Запада

Според опозиционни политици има голям риск страната да попадне под руската сфера на влияние

10:56 | 13 септември 2019
Обновен: 11:02 | 13 септември 2019
Протест в Тбилиси, Грузия. Снимка: Herman Avakian/Bloomberg News
Протест в Тбилиси, Грузия. Снимка: Herman Avakian/Bloomberg News

През последните 7 години международната общност не обръща особено голямо внимание на ситуацията в Груция и ролята на най-богатия човек в страната Бидзина Иванишвили, пише Bloomberg.

През годините Transparency International и други неправителствени организации са предупреждавали за „превзета държава“ и систематична корупция в институциите в полза на влиятелни бизнесмени и интереси. Опозицията в източноевропейската страна обвинява партията „Грузинска мечта“, чийто лидер е Иванишвили, в слабо противопоставяне на натиска от Русия.

Медиите в Грузия са свободни. Иванишвили се изправя срещу реална опозиция. В страната се провеждат свободни избори. Поради това САЩ и Европа продължават да възприемат Грузия като независима държава и съюзник.

Но сега изглежда, че ситуацията се променя. Тази седмица депутатите от „Грузинска мечта“ избраха за министър-председател Гиорги Гакхария, който обеща да смачка опозицията. Има причина заплахата му да се възприема сериозно. През лятото, когато Гакхария беше министър на вътрешните работи, даваше наставления за преследвания и насилствени прекратявания на антиправителствените протести в Тбилиси.

Протестите хвърлиха внимание върху най-голямата опасност за Грузия – да попадне под руската сфера на влияние. Всичко започна през юни, когато „Грузинска мечта“ покани трима руски депутати да говорят в парламента. Единият от говорителите е участвал на страната на Русия във войната в Абхазия през 1992 г. и 1993 г., твърди представителят на Европейската партия на Грузия Гиорги Канделаки. Конфликтът остава отворена рана за грузинския народ, руски военни нахлуха в Грузия през 2008 г., като тяхното присъствие продължава.

Протестите за защита на независимостта на Грузия прераснаха в нещо по-голямо. Опозицията отправи искания за пропорционално представителство в парламента и поиска оставката на Гакхария.

Първоначално партията на Иванишвили се съгласи на нови реформи, които да принудят победителите от изборите да участват в широка коалиция. Но тази седмица управляващата формация се отказа от плана, като избра Гакхария за министър-председател. Това трябва да е сигнална лампа за САЩ и ЕС. Докато повечето местни политици участваха в изграждането на новия облик на Грузия след разпадането на СССР, Гакхария се е занимавал с бизнес в Москва. Той се отказа от руското си гражданство през 2013 г. Той твърди, че САЩ все още е най-важният партньор на Тбилиси и критикува руската окупация в Абхазия и Южна Осетия, но започна разследвания срещу най-антируските партии в страната. Грузия все още не е авторитарна страна. Но САЩ трябва да изпрати ясно послание до лидера на управляващата партия в Грузия, който е и най-богатият човек в страната, че следващите избори трябва да са честни и свободни. А ако Иванишвили реши да се държи като деспот, Вашингтон трябва да се отнася с него като с такъв.