Икономиката на Дания понася удари на няколко фронта

Търговската война, отслабването на европейската икономика и Brexit усложняват ситуацията за бизнеса в Дания

17:54 | 27 август 2019
Обновен: 17:54 | 27 август 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономиката на Дания ще се забави до края на тази година, тъй като глобалните заплахи за европейската страна се увеличават, пише Blooomberg.

Министърът на финансите на Дания Николай Вамен коментира пред репортери, че има вероятност следващата прогноза за икономиката да бъде „по-мрачна“ от тази, която той представи днес в Копенхаген. Към момента финансовото министерство предвижда икономически растеж от 1.7% през тази година и 1.6% през 2020 г.

„Спадът на световната икономика ще удари датската икономика“, обяснява Вамен. „Трябва да сме предпазливи по отношение на рисковете“, допълва той. Според него сериозни рискове за икономиката на Дания представляват търговската война, Brexit и икономическите проблеми в Германия.

„Елементите на несигурност са повече от обичайното“, казва той.

Дания се справи с рискове по отношение на отслабването на европейската икономика и тежките фази от търговската война между САЩ и Китай. Дания продължава да намира купувачи за най-големите си износители на фармацевтични продукти и възобновяема енергия. Но според главният икономист на Danske Bank Лас Олсен това ще се промени.

„Вече има сигнали, че икономиката се забавя. Това се вижда от очакванията на компаниите“, твърди главният икономист в Nykredit Тор Страмър.

Вамен обяснява, че ескалацията на търговската война би нарушила производството на датските компании. Според него няма съмнение, че Brexit без сделка ще удари местния бизнес, чийто пряк износ за Великобритания се оценява на 85 млрд. крони (13 млрд. долара).