Toyota инвестира 600 млн. долара в компания за споделени пътувания

Японският производител ще подкрепи разширяването на бизнеса на китайската фирма Didi

12:01 | 25 юли 2019
Обновен: 12:04 | 25 юли 2019
Президентът на Toyota Акио Тойода. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Президентът на Toyota Акио Тойода. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автомобилен производител Toyota ще инвестира 600 млн. долара в китайската компания за споделени пътувания Didi. По този начин автопроизводителят ще подпомага разширяването на фирмата, която оперира на загуба, пише Bloomberg.

Toyota ще работи съвместно с Didi, за да предоставя услуги за отдаване на автомобили под наем и поддръжка. Японската компания ще използва технологията си за свързване на превозни средства, за да разшири бизнеса на Didi, се посочва в съобщение на двете групи.

Toyota инвестира в компания, която премина през редица предизвикателства през миналата година. Мерки на китайското правителство нарушиха доставките на автомобили на Didi, а смъртта на двама пътници, които са използвали услугата, доведе до забраната на един от най-доходоносните бизнеси на фирмата.

Някои инвеститори се съмняват, че компанията ще се върне към печалба. Въпреки това ръководството на китайската група планира разширяване на бизнеса в Латинска Америка, докато разглежда различни варианти за финансиране и автомобилна поддръжка.

Toyota ще спомогне за разработването на технология за осигуряването на безопасност в превозните средства.