Борис Джонсън отново обеща Брекзит на 31 октомври

Борис Джонсън отново обеща Брекзит на 31.10, макар негови съпартийци да планират да спрат напускане на ЕС без сделка

17:40 | 25 юни 2019
Обновен: 18:56 | 25 юни 2019
Снимка: Darren Staples/Bloomberg
Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Борис Джонсън отново обеща Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, въпреки че негови съпартийци планират да възпрепятстват Брекзит без сделка. Основният претендент за поста министър-председател направи коментарите по време на интервю по радио LBC. Ема Рос-Томас, Bloomberg, и Стивън Кинг, главен икономически съветник в HSBC, коментираха темата в предаването "Bloomberg Surveillance".

Разбрахме, че той иска незабавно да гарантира правата на гражданите на ЕС във Великобритания. Когато говори за „разпускане на мъртвата сделка“, едно от нещата, които той иска да спаси, е споразумението за правата на гражданите на ЕС.

Според Рос-Томас в известен смисъл това е връщане на либерално-центристко-прогресивния образ на Борис Джонсън, който помним от периода му като кмет на Лондон.

Тя посочи, че вместо някакъв конкретен план претендентът за премиер на Великобритания "предлага надежда".

Джонсън казва, че съществува надежда ЕС да се съгласи да не налага мита, ако Великобритания напусне без сделка. 

Въпреки това всички послания на блока говорят за липса на склонност за още споразумения, "Брекзит без сделка, значи Брекзит без сделка", а в крайна сметка за Великобритания ще бъдат въведени митнически контрол и мита.

"Много инвеститори са очевидно притеснени от възможността за Брекзит без сделка. Нашите валутни стратези смятат, че в случай на Брекзит без сделка паундът в крайна сметка ще потъне – до равнища от около 1,10-1,15 долара", коментира Стивън Кинг, HSBC.

Според Кинг обаче най-важният въпрос е дали Брекзит без сделка ще бъде одобрен от Парламента. 

Възможно е част от консерваторите всъщност да изберат да предизвикат вот на недоверие и правителството да е принудено да свика предсрочни избори.