Възможно ли е PMI да инвестира в производствена фабрика у нас?

Темата коментираха представители на компанията по време на среща с медиите

07:19 | 15 май 2019
Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg
Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Philip Morris International се намира на етап, в който трябва да докаже жизнеспособността на бездимните цигари като продукт на пазара.

"След това евентуално бихме започнали да мислим за разгръщане на производството". По този начин главният изпълнителен директор на производителя на цигари Андре Каланцопулос коментира по време на среща с медиите възможността следващата инвестиция в производствена фабрика на компанията да бъде в България .

"Знаем, че правителствата обичат преките външни инвестиции. Има обаче и множество други фактори, които трябва да се вземат под внимание - основно стабилността на икономиката на дадена страна", каза мениджърът.

Той посочи, че делът на IQOS на никотиновия пазар у нас вече е около 10%. 

"Представите са, че когато кажеш на хората, че даден продукт е по-полезен за здравето им, те веднага биха се насочили към него... Изискват се обаче много повече усилия", пoясни Каланцопулос.

В рамките на срещата си с журналистите Каланцопулос отново подчерта амбициите на американската компания за бъдеще без дим, като отбеляза важността на участието на правителствата и регулаторните органи в процеса и добави, че за момента PMI не смята изцяло да се отказва от производството на конвенционални цигари.

"Отказвайки се от конвенционалните цигари сега, просто ще подарим дела си на пазара на друго дружество. Процесът би трябвало да се случи естествено, чрез предоставянето на потребителите на други варианти", коментира още главният изпълнителен директор на дружеството.