Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Директорът на PMI: Целим се в бъдеще без дим

Андре Каланцопулос, CEO Philip Morris International, Бизнес старт, 13.05.2019

21:00 | 13 май 2019
Андре Каланцопулос, CEO Philip Morris International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андре Каланцопулос, CEO Philip Morris International. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато имаме продукт като цигарите, който причинява заболявания и преждевременна смърт, най-важното е той да се промени и подобри. Стремим се към бъдеще без дим. Това каза Андре Каланцопулос, CEO Philip Morris International, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Необходимо беше много време, за да се разработи продуктът, но най-важна остава научната работа, да се направи оценката му, коментира Каланцопулос. Той се спря на одобрението от Американската администрация за лекарствата и храните (FDA), което бездимните цигари на компанията IQOS получиха преди седмици.

За пръв път подобен новаторски продукт е одобрен от толкова голяма агенция. Тя може би ще се окаже предшественик и за други агенции“.

Има два паралелни процеса, които се движат под контрола на FDA, посочи Каланцопулос.

Единият процес е оторизирането да се маркетира даден продукт, но без все още да се правят обявления за влиянието му върху здравето на гражданите. Другата оценка върви паралелно и тя трябва да бъде готова скоро за IQOS“.

Гостът отбеляза, че бездимните цигари се предлагат в над 44 страни, като над 70% от закупилите ги потребители преминават изцяло към тях и се отказват от конвенционалните цигари.

„Делът на IQOS през 2018 г. беше 4,4% от общия никотинов пазар, в Япония вече е близо 17% например, между 1,7 и 2% е делът му в страните от Европейския съюз, като той все още присъства в само половината държави от блока“.

Ако искаме свят без дим е необходимо правителствата и регулаторите да адаптират фискалните и регулаторни режими за тези продукти, защото това не са цигари и те се различават от тях по отношение на риска, коментира още Каланцопулос.

Вижте целия разговор във видео материала.