Продажбите на автомобили в Китай намаляват за 10 пореден месец

Тенденцията вероятно ще продължи заради търговското напрежение и забавянето на растежа на китайската икономика

14:11 | 9 април 2019
Обновен: 00:57 | 4 юни 2020
Автомобили на Nissan в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Десетилетия наред автомобилният пазар в Китай следваше само една посока – нагоре. Преди 10 месеца тенденцията се преобърна на 180 градуса, като свободното падане на най-големия пазар на автомобили в света не изглежда да се успокоява, пише Bloomberg.

Ритейл продажбите на седани, SUV модели и минивани отчитат пореден спад през март. Броят на продадените превозни средства през изминалия месец се понижава с 12% до 1.78 млн., показват данни на Китайската асоциация по пътническите автомобили.

През януари спадът беше 4%, а през февруари 18.5%.

Растежът на китайската икономика се забавя, докато търговското напрежение между Вашингтон и Пекин се отразява негативно на потребителското търсене в азиатската страна. Промените в данъчната политика и митата върху вноса започнаха да влияят на търсенето на автомобили от 2018 г.

Превозните средства са единствените потребителски продукти в Китай, чиито продажби намаляват през първия и втория месец на тази година, обяснява генералният секретар на асоциацията Цуй Донгшу.

Продажбите на коли може да се възстановят през април благодарение на плановете на китайското правителство за намаляване на данъците, заяви Донгшу по време на официална пресконференция в Пекин във вторник.

Нестихващият спад в Китай може да остави глобални играчи от индустрията като Ford и Toyota, както и местни компании като SAIC Motor, с малко пазари, където отчитат ръст на продажбите си. Пазарите в Европа и Северна Америка се забавят заради възхода на фирмите за краткосрочно отдаване под наем на автомобили и споделени пътувания.

„2019 г. ще донесе редица предизвикателства за бранша“, заяви президентът на най-големия автомобилен производител в Китай Чен Хонг по време на вътрешно събрание на компанията през април. Според него компанията трябва да разчита на високото качество и иновациите. През първите два месеца на тази година акциите на компанията поевтиняха със 17%.

Преди седмица американската компания Ford обяви, че ще представи над 30 автомобила с подходящ дизайн и удобства за китайските потребители през следващите 3 години, за да засили фокуса си върху пазара.