Мей официално иска отлагане на Brexit

Британският премиер ще изпрати писмо до председателя на Европейския съвет с молба за удължаване на излизането от ЕС

18:56 | 19 март 2019
Обновен: 00:27 | 5 юни 2020
Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз удължаване с най-малко три месеца на излизането на Великобритания от Европейския съюз. До обрата се стигна, след като плановете й за трето гласуване върху споразумението с Брюксел за Brexit бяха осуетени от председателя на долната камара на парламента, пише Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Само 10 дни преди сегашната крайна дата 29 март и два дни преди срещата на върха на европейските лидери на 21-22 март британският премиер подготвя писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което моли за отлагане. Това потвърди нейният говорител.

Все още не е известно колко дълга отсрочка ще бъде поискана. Но по-рано премиерът предупреди парламента, че ако сделката й не бъде ратифицирана, тя ще бъде принудена да настоява за забавяне след 30 юни – мярка, която според евроскептиците застрашава целия процес по излизане от ЕС.

Според информация на ВВС министър-председателят ще поиска удължаване до 30 юни с опцията за допълнително забавяне до две години.

В блока се разглеждат два основни варианта за развитие на сагата с развода. Единият е забавяне от два или три месеца, но само ако Мей успее да получи подкрепата на парламента за договора с Брюксел. Вторият предвижда значително по-дълго отлагане, ако премиерът реши, че е необходимо съществено преправяне на споразумението.

Според европейски представители обаче страните от ЕС27 започват да губят търпение.

„Търпението ни в Европейския съюз е подложено на тежко изпитание в момента“, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. „Скъпи, приятели в Лондон, моля ви, изпълнявайте. Часовникът тиктака“, допълни той.

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.