Какви са вариантите пред Орбан и ще остане ли партията му в ЕНП

Редица партии от ЕНП настояват за изключването на "Фидес"

10:47 | 7 март 2019
Обновен: 10:54 | 7 март 2019
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще обсъди дали неговата управляваща партия Фидес трябва да остане неин член и дали да гласува по въпроса. Дебатът се случва в момент на все по-интензивна кампания за изборите за Европейски парламент през май и битката за влияние на политическите групи от целия спектър, пише Investor.bg, като цитира Politico.

Десетина партии от ЕНП писаха до председателя на партията Жозеф Дол с настояване за замразяване на членството или изключване на Фидес, разгневени най-вече от финансираната от данъкоплатците антимигрантска кампания на унгарското правителство срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Официално Фидес заявява, че иска да остане в ЕНП. „Фидес не води разговори с други групи. Ние сме в ЕНП и искаме да останем там“, казва пред Politico Балаш Хидвеги, ръководител на Дирекцията за комуникации в правителство и кандидат за евродепутат.

Но на фона на все по-настоятелните искания за отстраняването на партията реториката на Орбан срещу ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в партията „полезни идиоти“.

Сега унгарският премиер е изправен пред потенциално ключово решение за бъдещата политическа посока на партията си. Politico изброява пет възможни варианта:

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, Орбан вероятно ще трябва да се извини публично за действията си в последно време и същевременно да направи рискован завой за местните си избиратели.

Водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви пред списание Spiegel през миналата седмица, че Орбан „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията с постери против Юнкер“. В изпратено по-късно писмо до Дол Вебер настоява Орбан да прекрати кампанията, да признае вредите, които е причинил, и да разреши спора, заради който акредитираният в САЩ Централноевропейски университет напусна Будапеща.

Подобен ход вероятно няма да бъде разбран от избирателите на Орбан в някои унгарски градове, тъй като той работи усилено да убеди местните си поддръжници, че Юнкер е застрашил сигурността на Унгария. Освен това никак не е сигурно, че извинението ще бъде прието от ЕНП.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.