Защо Китай се нуждае от търговска сделка дори повече от САЩ

Крис Гризанти, главен изпълнителен директор и съосновател на Grisanti Capital Management

17:04 | 28 февруари 2019
Обновен: 05:22 | 3 юни 2020
Пазар край градината Ююан, Шанхай. 28 януари 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Крис Гризанти, главен изпълнителен директор и съосновател на Grisanti Capital Management, коментира спада на китайския износ. 

По думите му Китай се нуждае от търговска сделка дори по-силно, отколкото американците. Износът е звеното в Китай, което изпитва най-големи затруднения и заедно със себе си повлича и цялата вътрешна икономика, посочи той.

Оптималната търговска политика в дългосрочен план на Тръмп вероятно не е най-добрата възможна за пазара, коментира икономистът.

Нужно е да се постигне търговска сделка с Китай, която предоставя защита на интелектулната собственост и дава достъп на САЩ до китайските пазари, смята той. 

Това е единственото и най-важно нещо, което трябва да постигнем.

Относно Huawei Гризанти коментира, че трябва да се внимава "да не се получи разделение между САЩ и Европа в подхода към китайските технологични въпроси, тъй като те са реални и дългосрочни" и определи темата като вероятно "най-големият препъни-камък в търговските преговори".

По думите му е възможно да бъде изградена 5G свързаност  без участието на Huawei, макар да няма спор, че компанията разполага "ако не с водещите , то със сигурност с едни от най-добрите технологични решения".

"Освен това Huawei определя по такъв начин цените си, че да добие пазарен дял във всички развити страни в Европа", допълни той.

Очаквайте видео.