Борисов: България води балансирана и прагматична политика

Премиерът на България - на срещата на ЕС с Арабската Лига

18:56 | 24 февруари 2019
Обновен: 13:48 | 3 юни 2020
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Водим балансирана политика, за да не излагаме на риск България, каза Бойко Борисов преди началото на срещата ЕС - Арабска лига, пише Investor.bg. Бойко Борисов изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

„България води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на срещата на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Независимо от диаметрално противоположните мнения и отношения в този край на света, те са много важен партньор. „Има много спорове, тази част на света е такава и по-добре е да говорим с тях, да внушаваме нашите ценности, да опитваме да помагаме, отколкото да има скъсани контакти“, добави премиерът, цитиран от пресцентъра на кабинета. 

Борисов изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Това е признание при него да дойде Европейският съвет, добави премиерът. 

На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия Бойко Борисов заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.