Чаухан: Индия ще расте със 7,5% - 8% много години

Причината за оптимизма на шефа на МФБ е демографията

12:23 | 22 февруари 2016
Обновен: 12:24 | 22 февруари 2016
Ашишкумар Чаухан, генерален директор и главен изпълнителен директор на Мумбайската фондова борса. Среща на върха на APEC. 16 ноември 2016. Снимка: Bloomberg
Ашишкумар Чаухан, генерален директор и главен изпълнителен директор на Мумбайската фондова борса. Среща на върха на APEC. 16 ноември 2016. Снимка: Bloomberg

Ашишкумар Чаухан, генерален директор и главен изпълнителен директор на Мумбайската фондова борса за развитието на индийската икономика и факторите, които движат фондовите пазари в Индия.


В началото говорихме за волатилността на индийските борси от началото на годината, нещо, което се случи и на останалите борси по света. Намираме се в среда, в която лихвите вървят в противоположни посоки. Тук, в Япония, те стигнаха негативна територия, по подобие на действията на ЕЦБ в Европа, докато САЩ започна да ги повишава. Индия понижи лихвите на 4 пъти през миналата година. Как гледате Вие на тази среда на разнопосочно движение на лихвите по света?

Като цяло светът е в дефлационна ситуация, затова централните банки се опитват да увеличат търсенето. Индийските пазари се движат в съответствие с пазарите в останалата част на света, дори икономиката да расте, когато пазарите по света поевтиняват, това се случва и в Индия. Голяма част от пазарите на са обект или на нетни вливания, или на нетни изтичания на капитали. До голяма степен това определя движенията на пазарите в Индия. Те нямат нищо общо с икономическия растеж в страната, или с паричната политика, а с останалата част от света.

Какви ще са предизвикателствата пред индийската икономика през тази година? През чътвъртото тримесечие ръстът на БВП достигна 7,4%. Целта за цялата година е за ръст от 7,3%. Намираме се в среда, в която понижавате лихвите, а бюджетът ще бъде гласуван на 29 февруари. Колко важно е това за евентуалната парична и фискална политика?

Индия ще продължи да расте със 7,5% - 8% още много години, заради различни фактори, сред които демографският. Демографията на Индия е много интересна. 50% от населението, което наброява 1,2 млрд. души е под 25 годишна възраст. С други думи населението ще остане младо през следващите 30 години, което ще превърне страната в двигател на растежа за света. Ако паричната и фискалната политика стимулират растежа, това вероятно ще добави към него 1% или 2%. Като цяло обаче индийската икономика ще расте много по-бързо от световната. Трябва обаче да внимаваме и за представянето на световната икономика. Трябва да се направи компромис между инфлацията и дефлацията. Дефлацията води до понижение на цените на едро. Може да растете със 7,5%, но ако има дефлация от 4% в цените, изглежда сякаш се движите много по-бавно спрямо момент, в който инфлацията е била 10%. Тогава номиналният ръст изглежда много по-висок. Възприятията на хората могат да бъдат повлияни заради дефлацията, но като цяло Индия ще расте много по-бързо от останалата част на света.

Какво очаквате тогава за пазара на акции и какви са предизвикателствата, пред които е изправен. Вие разполагате с най-бързата фондова борса в света – Мумбайската фондова борса. Обаче срещате предизвикателства, идващи от високочестотната търговия. Кои са най-големите?

За мен ние сме най-бързата борса в света с време за отговор от 6 микросекунди. Втората най-бърза борса е с 16 микросекунди време за отговор. Не мисля, че високочестотната търговия представлява предизвикателство, защото можем да поемем до 200 хил. поръчки в секунда с време за отговор от 6 микросекунди. С малка модификация в хардуера може би можем да достигнем и 10 пъти повече.

Позициите се откриват и се затварят доста бързо.

Да, OTR(Orders to trade) отношението ни може да нарасне до 200 хиляди и повече. Свикнали сме с това и повечето поръчки са нещо хубаво за ликвидността. Не смятаме, че високочестотната търговия е нещо лошо, но обществото има своите притеснения за манипулациите, които се правят с помощта на алгоритмите. Трябва да сме много внимателни по отношение на контрола, но на практика не даваме специални права на определени играчи в сферата в Индия чрез регулации или по друг начин. По изолирани сме срещу проблеми с високочестотна търговия спрямо останалата част на света.

Да обърнем по-специално внимание на фондовата борса. Целта ви е да се превърнете в пазар на акции на стойност 20 трилиона долара до 2035. В момента пазарната капитализация на пазара е 1,4 трилиона. Как ще постигнете тази амбициозна цел и какви са плановете ви по отношение на първичното публично предлагане?

Целта за достигане на пазарна капитализация от 20 трилиона долара отговаря и на целта за достигане на обем на икономиката от 20 трилиона долара БВП. Това прави отношение между пазарната капитализация на пазара на акции и БВП равно на 1. 2035 е след 20 години. Ако растем със 7,5% до 10% можем да достигнем 20 трилиона долара. Другият фактор е, че макар и днес да имаме 30 милиона инвеститори, които инвестират чрез Мумбайската фондова борса, сме достигнали само 2% от Индия, защото населението на страната е в размер на 1,2-1,3 млрд. души. Ако достигнем до 10 пъти повече хора, ще стигнем до 300 млн. души инвеститори. Така ще достигнем до повече хора и ще увеличим пазарната капитализация.

Ами IPO-то на Националната фондова борса?

Мумбайската фондова борса ще се листне на Националната фондова борса, когато дойде разрешението.