Фед трябва да се придържа към плана си за лихвите

До края на тази година безработицата в САЩ ще падне до 4,5%, смята Джон Уилямс

22:00 | 19 февруари 2016
Обновен: 22:50 | 21 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да се придържа към плана си за постепенно увеличаване на лихвените проценти, заяви председателят на банката в Сан Франциско Джон Уилямс, предава Investor.bg. Той прогнозира, че до края на тази година безработицата в САЩ ще падне до 4,5%, а инфлацията ще достигне 2% след две години.

Уилямс твърди, че очакванията му не са се променили особено спрямо декември, когато централната банка повиши лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие и сигнализира, че има намерение да затегне паричната политика четири пъти през 2016. Това обаче беше преди сътресенията на глобалните пазари в началото на януари, които промениха намеренията на Фед и принудиха централните банкери да анализират ефектите на глобалната несигурност върху американската икономика. 

Уилямс изглежда вече не е толкова загрижен. „Въпреки колебанията на международните пазари като цяло нещата изглеждат добре. Затова продължавам да виждам постепенното темпо на нормализиране като най-добрия сценарий“, казва той.

Сравнително положителните нагласи на Уилямс са в противоречие с тези на мнозина икономисти и инвеститори, според които влошаващите се глобални условия още повече ще забавят затягането на паричната политики и дори могат да доведат от обръщане на курса.

Анализаторите предвиждат само два пъти повишаване на лихвения процент тази година. Трейдърите пък очакват само еднократно затягане.

Уилямс не споменава възможност за евентуално облекчение в паричната политика и подчерта, че постепенното увеличаване на лихвените проценти е предпочитаният път. Той повтори позицията на Фед, че паричната политика винаги ще зависи от макроикономическите данни.

Последните такива доклада бяха положителни, като безработицата се понижи до 4,9% през януари, а индустриалното производство изглежда стабилно.

Според Уилямс действителността може да е още по-добра. Макар че евтиният петрол и силният долар оказват натиск над инфлацията в низходяща посока, ръстът при заплатите е по-добър, отколкото данните подсказват, смята той.