Спадът на петрола се дължи на геополитика

Пламен Пейчев, финансов анализатор от платформата за търговия trader.bg, В развитие, 19.02.2016

20:57 | 19 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е спекулативно и популистко и цели да се договорят по-добри условия за страната. Brexit няма да се случи, защото бизнесът ще загуби много. Това каза Пламен Пейчев, финансов анализатор от платформата за търговия trader.bg в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на трейдъра глобалното икономическото развитие не е особено добро, но причината за сривовете на фондовите пазари, е спадът на китайската борса и това повлече и останалите борси надолу. Но този спад "не е нещо невиждано до сега". Пейчев каза, че "китайската борса е на нивата от преди две години. Тогава хората научиха, че могат да печелят на борсата и имаше едно сериозно покачване в рамките на една година, след което цените се върнаха". Този процес до някъде е обвързан и с забавянето на китайския ръст, защото имаше свръхочаквания. 

"Китайската борса спадна с 50%, но по този начин се върна на нивата от преди две години. Това са нормални движения, които са се случвали и на други пазари, в други времена ". 

Гостът каза, че не е невъзможно да има още спадове, но според него те няма да бъдат "сериозни". 

Що се отнася до Стария континент, Пейчев каза, че "ЕЦБ се опитва да стимулира развитието на европейската икономика, но бизнесът е предпазлив и не иска да инвестира, а домакинствата не харчат, защото са резервирани. От друга страна европейските борси спаднаха, заради ситуацията с Китай". 

На въпроса дали политиката на ЕЦБ може да стане причина за разпад на ЕС, Пейчев каза, че е "нормално да има несъгласия, още повече че има страни, които традиционно са недисциплинирани, като южните, а северните са по-дисциплинирани, но това не са причини, които ще доведат до разпадане на ЕС". 

Спадът на китайските пазари доведе до спад и на пазарите в САЩ, но той не е толкова голям, колкото е в Европа, каза гостът. 

"Ценните книжа в Съединените щати пострадаха по-малко от европейските, а и в Щатите от няколко години имат ръст на БВП и се възстанови от кризата по-бързо, отколкото Европа".  

"Четири увеличения на Фед са по-вероятни. Лихвите ще бъдат вдигани, когато има стабилност на пазара", каза още Пейчев. 

"Спадът на петрола се дължи на геополитика и целта е да направи Путин по-отстъпчив по отношение на Сирия. Ако утре Путин отстъпи в Сирия, петролът ще повиши цената си".

Трейдърът направи коментар и прогнози и за цените на облигациите, валутите и златото. Той даде своя отговор и на въпроса "дали е казино валутния пазар" и "дали българите са станали по-грамотни във финансово отношение".