Италианският вицепремиер изрази подкрепата си към "жълтите жилетки"

Неговото движение "Пет звезди" търси подкрепа от чуждестранни партньори преди евроизборите

11:23 | 8 януари 2019
Обновен: 11:27 | 8 януари 2019
Луиджи ди Майо, Вицепремиер на Италия, Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Луиджи ди Майо, Вицепремиер на Италия, Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо изрази подкрепата си към „жълтите жилетки“ във Франция, докато неговата антиглобалистка и популистка партия „Пет звезди“ търси подкрепа от чуждестранни партньори преди европейските избори през май, пише Bloomberg.

“Французите настояват за промяна и изпълнение на нуждите им“, написа ди Майо в профила си във Facebook, след като присъства на среща с френски протестиращи в понеделник.

Промените трябва да включват „прекратяване на политиката на колониализъм за обедняване на Африка, което води до мигрантски вълни в Европа, като Италия често трябва да се справя сама с тях“, обяснява италианският вицепремиер.

Коалиционният партньор на „Пет звезди“ - „Северна лига“, настоява за въвеждане на ограничения за миграцията от Северна Африка.

Ди Майо вероятно ще се срещне с представители на френското протестно движение „жълти жилетки“ в Рим в събота, пише вестник la Repubblica. Министър-председателят на Франция Едуард Филип заяви в понеделник, че правителството ще предприеме нови мерки за прекратяването на насилието срещу полицията и унищожаването на частна собственост по време на протестите на „жълтите жилетки“. Нова демонстрация е насрочена за тази събота.