Колко бързо расте китайската икономика

Коментар на Ед Джоунс, главен изпълнителен директор на World Economics, и Бил Блейн, стратег в Mint Partners

16:47 | 17 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgariа
Снимка: Bloomberg TV Bulgariа

Как се движи китайската икономика и кой е най-добрият индикатор за определянето на състоянието й. Ед Джоунс, главен изпълнителен директор на World Economics и Бил Блейн, стратег в Mint Partners, коментират пред Bloomberg.

Анна Едуардс, Bloomberg: Предпочитате използването на индекс на мениджърите по продажби (SMI) като алтернативен поглед към китайския растеж. През последните месеци другите измерители ни показаха, че китайската икономика е в тежък период. Какво казва за тогава вашият индекс и какво казва той за сегашния момент?

Ед Джоунс, главен изпълнителен директор на World Economics: Индексът SMI на World Economics е първият частен икономически индикатор за стабилността на китайската икономика като цяло. За миналата година виждаме, както всички вече знаят, че имаше забавяне. Но за последните три месеца виждаме добър стабилен растеж. Не очакваме много промени.

Анна Едуардс, Bloomberg: Защо да вярваме повече на индекса на мениджърите по продажби (SMI) вместо на индекса на мениджърите по поръчки (PMI), каква е разликата между тях?

Ед Джоунс, главен изпълнителен директор на World Economics: Концепцията на PMI е леко поостаряла. Той се е използвал за производствени фирми. Тогава е било добре да говориш с мениджър Производство. Той управлявал наличността от стоки, за да поддържа търговията. Но знаете, че той вероятно се е съгласувал с мениджър Продажби. Мениджъри по продажбите има в сектора на услугите – като започнем с хотели, автокъщи. Всеки бизнес оцелява благодарение на мениджър Продажби. Така че, когато говорите с хора от търговския отдел, можете да получите добри и последователни отговори на въпросите си за сектора, в който работят.

Манъс Крани, Bloomberg: Бил, предполагам разполагате с информация за дълъг период от време. Какво ще кажете за SMI?

Бил Блейн, стратег в Mint Partners: Може да го използвам, звучи ми разумно.

Манъс Крани, Bloomberg: Имам предвид, че вероятно има определени индикатори за Китай, които следите. Може би е използването на електроенергия, дефлацията или нещо друго?

Бил Блейн, стратег в Mint Partners: Винаги сме били много скептични към данните за Китай, защото очакваме да са манипулирани и като видим данните за продажбите в Хонгконг, си казваме, че те не си съвпадат. Идеята да отидеш при мениджърите по продажби, защото всъщност те са тези, които продават, е много добра. Все пак любимият ми индекс остава Baltic Dry Index, следя го всяка сутрин, за да видя колко измерима е търговията.

Анна Едуардс, Bloomberg: Сигурно защото ви напомня колко слабо е нивото. Можем да го обвържем и със стария Китай, нали, за да стигнем до резултатите днес?

Бил Блейн, стратег в Mint Partners: Важно е да видим до колко успешно икономиката на страната се променя от икономика, движена основно от износа, към модел на вътрешно потребление с по-висока стойност.

Ед Джоунс, главен изпълнителен директор на World Economics: Виждаме, че структурата може да се промени – от производство и инвестиции в инфраструктурата към процеси, задвижвани от потреблението. Производственият сектор и тежката индустрия се забавят и се забавиха значително, както всички знаем. Но ако погледнем към някои индикатори, измерващи например банкови кредити за индустриални дейности, виждаме ръст с 4,5% на годишна база. Ако погледнем към потребителските разходи - има продажби на дребно на нива от 10,7%, продажбите на коли– 20% на годишна база. Така че потреблението наистина движи икономиката.

Бил Блейн, стратег в Mint Partners: Това е преходът, който се случва. С известен успех се опитвате да ме уплашите с китайската банкова криза, която наближава. Но мисля, че числа като тези показват лежащи в основата грешки, които са били допуснати. Сега икономиката може би се движи в правилната посока. Трябва да се тревожим по-малко. Не мога да повярвам, че го казвам.