Русия изпраща делегация във Венецуела

Целта на посещението е да се изготви спасителна програма за стабилизиране на икономиката на южноамериканската страна

17:59 | 29 октомври 2018
Обновен: 17:59 | 29 октомври 2018
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Русия изпраща делегация във Венецуела, която ще съветва високопоставени членове на правителството, за да се изготви програма за стабилизирането на икономиката на южноамериканската страна, пише Bloomberg.

Венецуела се влияе от ефекта на санкциите на САЩ и ниските цени на петрола. Русия, която има близки връзки с крайно лявото правителство на Николас Мадуро, предостави на страната заем на стойност 3.15 млрд. долара преди година.

Руската делегация, която включва заместник-министъра на финансите Сергей Сторчак, ще се срещне с представители на венецуелското правителство. Целта е да се разработи съвместно спасителна програма за преодоляване на икономическата криза в страната, заяви говорителят на руското финансово министерство Андрей Лавров. Той отказа да коментира дали Москва планира да предостави допълнителна финансова помощ.

Руската работна група „ще осигури помощ на Венецуела за изготвянето на мерки, които да прекратят настоящата тежка икономическа ситуация, обяснява Лавров.

Делегацията на Кремъл ще се срещне с преставители на Венецуелската централна банка, финансовия и икономическия министър в понеделник в столицата Каракас, за да обсъдят начините за възстановяване на изчерпаните международни резерви на страната, усилията на правителството, свързани с криптовалутите и други въпроси около фискалната политика, твърдят източници на Bloomberg, пожелали да запазят анонинмност.

Руската делегация ще проведе среща и с ръководството на държавната енергийна компания Petroleos Venezuela SA във вторник, за да обсъди продажбите ѝ на чуждестранна валута на централната банка. Не е изключено да се състои среща и с президента Николас Мадуро.

Президентът на Венецуела може да посети Русия през ноември, предаде РИА Новости в началото на октомври.

Китайска делегация също е в Каракас за разговори относно стабилизирането на икономиката, съобщиха представители на Кремъл.