Износът на Япония отчита спад за първи път от 2 години

Природните бествия в страната са оказали негативно въдействие върху икономическата активност

11:33 | 18 октомври 2018
Пристанището в Йокохама, Япония. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Пристанището в Йокохама, Япония. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Износът на Япония отчита спад през септември, който е първият през последните близо 2 години, след като природните бедствия през изминалия месец оказаха негативно влияние върху икономическата активност, съобщава Bloomberg.

През 2017 г. Япония удвои износа си, но от началото на 2018 г. ръстът се забавя. Заради тайфуна Джеби, който взе жертви в азиатската страна, беше затворено летище, от което се изпълняват доставки на 7% от производството в индустриалната зона в Осака. Земетресението в Хокайдо доведе до прекъсване на електричеството в региона, като това оказа въздействие върху мрежата за доставки на острова, който се намира в северната част на Япония.

Стойността на износа през септември е намаляла с 1.2% на годишна база, като прогнозата беше за ръст от 2.1%, показват данни на Министерството на финансите в Япония. Вносът се е увеличил със 7%, като очакванията бяха за ръст от 13.7%

Износът на Япония за най—големия ѝ търговски партньор Китай се е понижил 1.7%, като това е едва третият спад през последните 2 години. Японският износ към САЩ и Европа също е намалял през изминалия месец.

„Износът се забавя, но тенденцията едва ли се дължи единствено на природните бедствия в страната“, заяви икономистът в Mizuho Securities Норио Миягава. „Въздействие оказват слабостите в глобалната икономика, включително и в Китай“, коментира Миягава.

Той добави, че все още е рано да се определи конкретното въздействие от търговската война между Вашингтон и Пекин върху японския износ.

Междувременно Министерството на финансите в САЩ излезе със становище, че все още изпитват притеснения относно големия търговски дефицит с Япония.

Японският износ за САЩ е намалял с 0.2% през септември, докато този за Европа бележи спад от 4.1% през същия период. През септември търговският излишък на страната е 139.6 млрд. йени (1.2 млрд. долара).