Позицията на Столична община за ремонта на "Граф Игнатиев"

Критките относно качеството на ремонта се засилват

11:25 | 7 октомври 2018
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ремонтите на ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" в столицата предизвикаха разгорещен обществен дебат. Последваха спорове, протести, подигравки и дори искания за кметска оставка. Според критиците на ремонтите те са извършени некачествено и без зачитане на околната среда, пише Investor.bg.

В петък репортер на Dnes.bg видя и снима подмяната на спорните павета от ремонта с нови – равномерно поставени, а и прясно фугирани. След снимките, пуснати из мрежите с криво поставани плочи до релсите, в петък строители чинно премахваха грешните павета и на тяхно място поставяха правилните.

"Това е втората най-натоварена пешеходна улица в София. Важно е да има обществено мнение, защото то държи под напрежение всички участници в процеса. Това напрежение трябва да доведе до един качествен краен резултат и една променена градска среда, каквато не е имало в този район от 40 години", заяви за Нова телевизия общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова от БСП беше категорична, че това, което се получава като визуален ефект в момента, не й харесва. По нейни думи концепцията на автора не се вписва в средата.

"Стигнахме до тук поради липсата на достатъчно прозрачност", категорична беше Христова. Тя определи като нелепи преливащите сиви плочки около църквата "Свети Седмочисленици".

Гражданите бяха шокирани и изненадани, защото при общствените обсъждания не беше показана сегашната визия, а идеен проект, заяви тя. Идейните проекти нямат нищо общо с конкретната реализация, коментира общинският съветник.

Стойнев призна, че трябва да се засили прозрачността и заяви, че ГЕРБ ще изискват ежеседмичен отчет за напредъка на проекта. 

Когато има една строителна площадка, струпани материали и работници, които изпълняват различни фази от проекта, нормално е човек да не може да си представи как това би изглеждало като цялостен краен продукт, заяви той.

Милка Христова настоя, че общината има проблем с инвестиционния процес и контрола.