Ръст на разходите на домакинствата в Япония

Разходите на домакинствата са се увеличили с 2,8% през август на годишна база

16:42 | 5 октомври 2018
Обновен: 16:45 | 5 октомври 2018
Улица "Такешита" в Токио. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg
Улица "Такешита" в Токио. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Разходите на домакинствата в Япония са скочили през август с най-бързия годишен темп от три години насам, след като по-високите бонуси са стимулирали потреблението. Това предполага, че стабилното местно търсене може да помогне да се компенсират негативните ефекти от ескалиращите търговски търкания, пише Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Положителните данни от петък може да поуспокоят и някои от опасенията на анализаторите, че третата по големина икономика в света може да се забави или дори да се свие през тримесечието юли-септември, в което Япония бе ударена от горещи вълни, тежки дъждове, тайфуни и земетресение. 

Разходите на домакинствата са се увеличили с 2,8% през август на годишна база, преодолявайки пазарните очаквания за спад от 0,1%. Това е и най-бързият ръст от август 2015 г., показаха официалните данни. Това е втори пореден месец на увеличение сред ръста от 0,1% през юли.

„Потреблението се справя сравнително добре благодарение на летните бонуси и стабилния ръст на заплащането. Продажбите на дребно бяха добри като цяло въпреки лошото време“, каза главният икономист на Itochu Economic Research Institute Атсуши Такеда.

„Доходите на домакинствата се повишават, а това укрепва потреблението“.

Правителството повиши оценката си за разходите на домакинствата, заявявайки, че те се „вдигат“. През юли то каза, че разходите като цяло остават без промяна.

Потреблението се възстановява от острия си спад от февруари, когато домакинствата похарчиха бонусите си върху покупки на по-скъпи стоки като автомобили и климатици, заяви правителствен представител на брифинг за репортери.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.