Руската рубла достига най-ниската си стойност от 2016 г.

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 11.09.2018

15:07 | 11 септември 2018
Обновен: 15:26 | 11 септември 2018
Форекс редакторът в Investor.bg д-р Магдалена Иванова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Форекс редакторът в Investor.bg д-р Магдалена Иванова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руската рубла вчера регистрира най-ниските си стойности спрямо долара от март 2016 г. Един долар се разменяше за над 70 рубли, като това е обезценяване от 18% от началото на тази година. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

"В четвъртък предстои заседание на Руската централна банка, като има словесен натиск от официални лица от Кремъл да се запазят ниски лихви. Пазарите и инвеститорите смятат, че управителят на финансовата институция няма да се подаде на натиска и увеличението на лихвите е вероятно".

Иванова коментира и предстоящото заседание на Турската централна банка, което ще се проведе тази седмица.

"Решението на централната банка в Турция би било ключово за стабилизирането на рекордното обезценяване на турската валута".

Япония отчита най-бързия икономически растеж от началото на 2016 г. Ръстът през второто тримесечие е 3%, отблеяза редакторът в Investor.bg.

„Основният двигател на растежа на японската икономика са капиталовите разходи. Във Великобритания движещият фактор са продажбите на дребно и секторът на услуги, но японската икономика зависи изключително много от инвестициите на бизнеса".

Направени са инвестиции за ново оборудване от страна на производителите на автомобили и полупроводници, като това е бил двигателят на растежа на японската икономика, обясни тя.  

Целия разговор вижте във видео материала.