Търговското напрежение ще ескалира, докато пазарът не реагира

Коментар на Андрю Шийтс, главен стратег „крос-активи“ в Morgan Stanley

19:57 | 16 август 2018
Обновен: 19:58 | 16 август 2018
Трейдър на борсата в Ню Йорк, 3 август 2018. Снимка: Christopher Lee/Bloomberg
Трейдър на борсата в Ню Йорк, 3 август 2018. Снимка: Christopher Lee/Bloomberg

Андрю Шийтс, главен стратег „крос-активи“ в Morgan Stanley, коментира влиянието върху пазара на икономическата криза в Турция, както и търговското напрежение с Китай.

Според икономиста трусовете на развиващите се пазари се дължат повече на съвкупност от фактори, отколкото на която и да е единична държава.

По думите му осезаемо се забелязва забавяне в ръста в Китай, не само при настоящите данни, но и в много измерватели, които отразяват бъдещите очаквания за китайските капиталови и облигационни пазари. Китайският юан и цената на медта отбелязват понижения.

Освен това Шийтс отбеляза, че пазарите се намират в сезонно трудно време за пазарите, поради по-слабата ликвидност през август и септември, тъй като много служители във финансовия сектор са в почивка. 

От Morgan Stanley смятат, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще ескалира, докато пазарът не покаже по-голяма реакция.

Що се касае продължителността на влиянието от данъчните съкращения в САЩ, икономистите на компанията смятат, че голяма част от ползите от фискалния импулс вече е преминала, макар да има и мнения, според които ефектите не са се проявили напълно.