На какво се дължи напрежението между Турция и САЩ?

Тайфур Хюсеин, журналист, Бизнес старт, 08.08.2018

08:42 | 8 август 2018
Дналд Тръмп, президент на САЩ и Реждеп Таип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Дналд Тръмп, президент на САЩ и Реждеп Таип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Тази седмица турската лира достигна рекордно ниско ниво, спрямо американският долар, а доходността по десет годишните държавни облигации на страната се повиши до рекордни стойности от над 20%. Всичко това се дължи на обтегнатите отношения между САЩ и Китай. Това коментира Тайфур Хюсеин, журналист, в телефонен разговор за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Всички мини кризи, които се пораждат през последните години, няма как да бъдат решени с изказване от типа „Турските граждани трябва да обърнат всичко, което имат под възглавницата, в турски лири. Разбира се, че нямаше ефект това изказване на Ердоган. Кризата на този етап е повече политическа, отколкото икономическа“.

Според журналистът прави впечатление, че турският президент е много словоохотлив и обвинява другите, но не и себе си. По думите му кризата е преди всичко „Кризата Ердоган“ и проблемът се свежда до личната сигурност на президента.

„САЩ наложиха санкции спрямо двама турски министри. В следствие на това, че преди да започне кризата, е имало някакви предварителни договорености между двете страни за освобождаване на американският пастор Андрю Брънсан. В следствие на тези договорености между Турция и Америка става въпрос за екстрадирането на Хакан Атила, който беше заместник-директор на държавната банка „Халтбанк“ и бе осъден в Америка. И от друга страна за смекчаване на санкциите за държавната банка „Халтбанк“. Но в един момент стана ясно, че исканията на Ердоган стават по-големи. Да приключат всякакви разследвания срещу банката, която е основно действащо звено в корупционния скандал срещу турските управляващи“.

Той поясни, че в момента не става въпрос за върховенството на закона, нито за независим съд в Турция, а за личните интереси и сигурност на Ердоган. Хюсеин допълни и че има риск да бъдат наложени нови мита на турския износ, защото въпросната криза е политическа и лична такава на Ердоган.

Журналистът коментира още, че се възлагат се много надежди за подобряване на отношенията между САЩ и Турция на правителствената делегация, водена от заместник-външният министър Седат Онал, която днес трябва да проведе първите си срещи във Вашингтон. По думите му на тези срещи се очаква турската страна да направи крачка назад.

„Американските власти са много сериозни в своите намерения и могат да стигнат много далеч. Очаква се тази криза, която все още е на политическо ниво, да се разреши със заповед на Ердоган в кратък срок, както и да бъде освободен Андрю Брънсан“.

Повече вижте във видео материала.