Как се продуцира култура?

Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър, Клуб Investor, 04.08.2018

21:00 | 4 август 2018
Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че единственият регулатор, на който театъра може да разчита, е публиката. Дали хората приемат или не едно произведение. Репертоарът в театъра трябва непрекъснато да се обновява, както и в бизнеса. И в двете даден човек прави много продукти, но един, два или три от тях, го измъкват. Те създават лицето, правят го популярен. Инвестицията в останалите 80% от продукцията е необходима, за да се намерят тези 20%, които ще го издърпат. Това коментира Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Смятам, че наличието на трупа започва да пречи в съвременните условия на театъра, започва да зацикля. Този двоен стандарт започва да пречи на театъра. Имаше момент, в който не се усещаше така осезателно. В момента има едно условие, което определя театралната среда, а това е именно наличието на частни продуценти. Те създадоха една нова среда, с която ние не може да не се съобразим. Там се подреждат по съвсем различен начин правилата“.

Директорът сподели, че те – театрите, като продуцентски звена, трябва сами да генерират необходимостите си, а не да чакат някой да свърши тяхната работата. За което получават и субсидия.

„Наличието на частният продуцент създаде една конкурентна среда, в която ние трябва реално да участваме“.

Той сподели още, че хората, които работят в театъра, отивайки в свободните представления получават повече пари. Според него това тежи на театъра, не от гледна точка, че има артисти на щат, а от гледна точка на планирането.

„За да се направи планиране на дадено представление, трябва да се намерят свободни дати на всички артисти, но те играят на много места, пътуват непрекъснато и става един кошмар. Те имат договор, който определя нашите взаимоотношения, но всички сме съгласни с това, че парите са недостатъчни. За това сме благосклонни с тях. Но това пречи на системата и когато стане така аз, като директор на театъра, предпочитам да имам строго определени взаимоотношения с всеки актьор“.

Повече по темата вижте във видео материала.