Езиковите бариери падат до 30 години

Иван Манев, създател на WORDDIO, Бизнес среща, 01.08.2018

21:30 | 1 август 2018
Иван Манев, създател на WORDDIO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Манев, създател на WORDDIO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Езикът не е просто математика – една дума е равна на друга дума. В него е заложена самата култура на държавата, която го използва. Има много фрази, които са характерни за определена държава и нямат превод на друг език. Същото е и с думите – не всички имат превод на друг език. Това коментира Иван Манев, създател на WORDDIO, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Според мен до следващите 30 години всички ще говорим английски език и именно затова, след около 30 години няма да има езикова бариера“.

Манев сподели, че преди години му се е наложило за много кратко време да подобри своите знания по английски език. Започнал да посещава курсове след работно време, но това не му помогнало. Записал се на курсове в чужбина, но най-голяма трудност за него си останало запомнянето на отделните думи.

„Първоначално започнах да записвам сам себе си на принципа на фалш картите. Записвам на единия и на другия език и след това слушам записите, докато например шофирам. Моето произношение не е правилно и се оказа, че това не ми помага. Хрумна ми, че не може да няма подобно приложение, което да ми позволява да уча докато съм в движение. Всички съществуващи такива приложения бяха интерактивни и не вършеха работа, когато си в движение. Докато не направих приложението, нямаше такова, което да не бъде интерактивно“.

За по-малко от година приложението WORDDIO има над 30 000 сваляния. То предлага 34 езика и с тази база от думи покрива над 90% от говорящото население на света. В топ 5 на страните, които имат интерес към него, са Англия, Германия, Испания, САЩ и Канада. Най-предпочитан е английският – 80% от потребителите са свалили приложението, за да го учат.

„За потребителите всичко трябва да е максимално ясно, лесно, разбираемо – в първото приложение, което разработихме не бе така. За достигане до потребителите сега използваме изцяло социалните медии. Имаме развита Facebook страница с около 8000 последователи, в Twitter те са около 6000, както и в Instagram. От съвсем скоро, заедно с моите деца, развиваме YouTube канал на WORDDIO”.

Създателят на приложението разказа, че до този момент приложението се е използвало по начин, по който след еднократно заплащане се отключва един език. След проведена анкета с потребителите и проверка не техните желания, решават да въведат промени. Съвсем скоро приложението ще може да се използва с месечен абонамент, който отключва всички езици, но ще запазят и плановете, които използват потребителите им сега.

„В момента отново сме в етап на пауза в рекламирането, за да направим нови подобрения и от септември да стартираме отново с тези подобрения, които нашите потребители пожелаха. Не се позиционираме само на българския пазар - на него основно рекламираме. Скоро правих инфографика за резултатите ни за 6 месеца и тогава, на шестия месец, имаше само 10 държави в целия свят, които не са свалили приложението“.

Манев сподели още, че те не се позиционират като конкуренти на езиковите школи, а напротив – искат да се позиционират като техни партньори.

Повече по темата вижте във видео материала.