НС одобри въвеждането на тол системата и електронните винетки

От 1 януари 2019 за леките автомобили до 3 тона и половина ще отпаднат хартиените стикери

12:33 | 26 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата. Измененията предвиждат въвеждане на електронна винетка за леките автомобили и тол такса за тежкотоварните на база изминато разстояние, предаде БНР.

Със законопроекта, внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", се въвежда създаването на нов начин за събирането на таксите за използване на републиканската пътна мрежа. От 1 януари 2019 г. за леките автомобили до 3 тона и половина ще отпаднат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на автомобилите, и ще има електронни винетки. 

"Това означава, че когато отидете и си купите своята електронна винетка, системата, когато пътувате по пътищата и по магистралата, ще отчита дали вие сте си платили или не", обясни един от вносителите на измененията - Александър Ненков от ГЕРБ. 

Електронните винетки ще са на цените на сегашните винетни стикери и ще са на период на ползване, както и досега - годишна, тримесечна, едномесечна и седмична. Предвижда се и въвеждането на уикенд винетка.

За тежкотоварните автомобили над 3 тона и половина се предвижда увеличаване на таксата за транзит от август месец догодина, обясни Ненков. "Те плащат в момента транзит 12 евро. Няма го никъде това в света. Буквално те без пари минават през държавата", мотивира се той.

За изпълнението на функциите по управление и контрол на системата е предвидено в Агенция "Пътна инфраструктура" да се създаде ново структурно звено "Национално тол управление".

Депутати на БСП разкритикуваха законопроекта с аргумента, че липсват ясни разчети и обвиниха управляващите, че бавят въвеждането на тол системата.

От ДПС настояха между първо и второ четене да се фиксира система за финансиране на общинската пътна мрежа, като 20 процента от тол  таксите да отива за поддръжка на общинските пътища.