Тъмни облаци над европейската икономика

Очакванията са икономическият ръст на ЕС през тази година да остане стабилен в размер на 1,9%

10:00 | 4 февруари 2016
Обновен: 17:03 | 4 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Тъмни облаци над европейската икономика

Цялостната перспектива пред икономическото развитие на ЕС не се е променила съществено, но пък рискът икономическият ръст да се окаже по-слаб се повишава, макар и главно заради външни фактори. Това е оценката на Европейската комисия в актуалната зимна прогноза за развитието на общността.

Очакванията са икономическият ръст на ЕС през тази година да остане стабилен в размер на 1,9%, а през 2017 - да се ускори до 2 на сто. По отношение на икономиката на еврозоната ще има слабо повишение - от очакваните 1,6% през 2015 до 1,7 на сто през 2016. За догодина прогнозата на ЕК е, че икономиката на еврозоната ще отчете ръст от 1,9 на сто.

Основен двигател на растежа ще бъде потреблението, подкрепяно от подобряването на трудовия пазар и растящия реален разполагаем доход, пише Investor.bg.

Сред факторите, които благоприятстват икономическия растеж на ЕС, са още и ниските цени на петрола, както и слабото евро, което стимулира износа. В същото време обаче рисковете стават все по-отчетливи и са свързани най-вече със забавения ръст на китайската икономика, слабата глобална търговия и политическата несигурност.

"Трябва да останем внимателни. Умереният растеж в Европа е изправен пред засилващи се неблагоприятни тенденции - като се започне от по-бавния растеж в бързо развиващи се икономики, като Китай, и се стигне до слабата световна търговия и геополитическото напрежение в близост до ЕС", коментира комисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис при представяне на прогнозата.

През 2015 икономическите резултати в страните от ЕС са се подобрили или са останали стабилни. Темповете обаче се различават значително, се вижда още от анализите на ЕК. Страните, които ще отчетат най-голям икономически растеж през 2016 например, са Ирландия (4,5%) и Румъния (4,2%).

За сравнение, в Гърция очакванията са за нулев икономически растеж през 2015 година и свиване от 0,7 на сто през тази година. За 2017 обаче прогнозата е за силна експанзия в рамките на 2,7 на сто.

Лоша новина за гръцката икономика остава и бавното стабилизиране на трудовия пазар. През миналата година безработицата леко намалява - от 26,5% през 2014 до 25,1%. През тази година без работа ще останат 24% от трудоспособното население, а през 2017 този процент ще се понижи до 22,8 на сто.

Като цяло безработицата в ЕС се очаква да намалява - от 9,5% през 2015 до 9% през 2016 година и 8,7% през следващата година. За еврозоната също има намаление - от 11% през 2015 до 10,5% през тази година. Прогнозата на Брюксел е през 2017 без работа да бъдат 10,2% от трудоспособните граждани на валутния съюз на ЕС.

Продължаващият спад на цените на петрола пък водят до временно понижаване на инфлацията и в края на миналата година ръстът на цените на потребителските стоки е нищожен. Тази тенденция ще се задържи и през първото полугодие на 2016.

За 2016 като цяло се очаква годишната инфлация в еврозоната да бъде 0,5%, отчасти поради запазващото се слабо нарастване на заплатите. Очаква се инфлацията да започне постепенно да се покачва и през 2017 да достигне 1,5% поради увеличаването на ценовия натиск, дължащо се на по-високите заплати, повишеното вътрешно търсене и умереното поскъпване на петрола.