Кои са приоритетните въпроси пред австрийското председателство?

Освен по темата за миграцията, трябва да се отбележи напредък и по темите за разширяване и бюджет на ЕС.

16:58 | 30 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Управление на миграцията в Европа - въпрос, по който в нощта на четвъртък срещу петък европейските лидери постигнаха крехко споразумение на срещата си в Брюксел - това ще бъде приоритет номер едно на ротационното председателство на Австрия на ЕС, започващо утре и продължаващо шест месеца, пише Investor.bg, позовавайки се на Франс прес.

Това е трето ротационно председателство за Австрия. Тя е избрала за него девиза: "Една Европа, която защитава". 

Освен горещата тема за миграцията, по време на австрийското председателство ще трябва да бъде постигнат и напредък в преговорите за бъдещия бюджет на ЕС - един трънлив проблем, който то наследява.
Австрия си поставя и за цел да постигне напредък по въпроса за разширяването на ЕС към Западните Балкани, уточнява БТА.

Постигането на осезаеми резултати обаче ще се окаже трудно отчасти заради стартирането на кампанията за европейските избори, които са насрочени за май догодина и отчасти заради боксуващите преговори с Великобритания за Брекзит, предвиден за края на март 2019 г.

Политическата криза, породена от миграционното предизвикателство, е досие номер едно за австрийското председателство. Този въпрос обаче Виена ще направлява заедно с останалите страни членки. Постигнатото в петък крехко споразумение остава неясно по отношение прилагането му, по-специално по въпроса за обособяване на така наречени платформи за докарване на мигранти, които да са извън ЕС. 

Правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц, в което участва и крайнодясната Австрийска партия на свободата, защитава твърда линия по миграциония въпрос, пледирайки за по-ограничаваща европейска миграционна политика, която да преминава по-специално през засилване на защитата на външните граници на ЕС.

На сайта на австрийското председателство ясно е обявено, че то ще работи за сигурността. Уточнява се, че Виена ще се бори с незаконната имиграция, като обезопаси външните граници.

На масата на преговорите е поставен и Дъблинският регламент. Той поверява на страните членки на ЕС, в които първо е влязъл кандидатът за убежище, отговорността за него. От над две години страните членки говорят за реформата му, но засега въпросът не напредва. Малко вероятно е Виена да постигне някакво решение тук. Австрия подкрепя страните от Вишеградската четворка -Унгария, Чехия, Полша и Словакия, които отхвърлиха предложението на Брюксел за разпределяне на кандидатите за убежище между страните членки при периоди на миграционна криза.

Повече по темата прочетете на Investor.bg.