Калфин: 60% от пенсионерите ще получат 40 лева великденска добавка

Новата комисия обръща пирамидата за оценка на инвалидността

08:30 | 4 февруари 2016
Обновен: 09:59 | 4 февруари 2016
Ивайло Калфин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Калфин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В политиката няма категорични мнения. Има много неща които мога да свърша на позицията на която съм в момента, но ми се ще този път президентските избори да бъдат смислени. Така отговори вицепремиерът Ивайло Калфин в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria на въпроса дали има мотивация за президентска кандидатура. 

"Ако нещата се запазят такива, каквито са, намерението ми е да правя това, което правя. Изпълнителната власт има много лостове".

В системата за определяне на степен на инвалидност има злоупотреби, но не трябва да се мисли, че цялата система е корумпирана. С въвеждането на комисия след медицинската експертиза ще се даде възможност за контрол и на второ място ще има и съвсем индивидуална полза за хората, които се явяват пред тази комисия. Целта е да се определи с каква трудова дейност може да се занимава този човек и да му се помогне максимално бързо да се социализира.

Проблемът е, че ако едно изследване е фалшиво, тогава сегашната система няма механизми, по които би могла да спре издаването на свидетелство за инвалидност, каза Калфин. Към настоящия момент около 1% от решенията на ТЕЛК стигат до съд, но "никой не преценява грешки по съдържанието, а само по процедурата".

Реални резултати по промените, които се въвеждат в момента се очакват „веднага след промяната“, каза Калфин. За сега идеята е комисиите да бъдат създавани към НОИ с експерти по трудова медицина.

По думите на вицепремиера, най-бавната част от този процес е свързана с методиката, която ще се прилага. До момента се работи по стара българска методика, а сега ще се премине към методиката на Световната здравна организация, която е приета през 1991 година и повечето европейски държави работят по нея. В момента започва прилагането й и в Румъния.

"При методиката на СЗО се обръща пирамидата".

Оценява се какво може да прави, какво може да работи човекът и до каква степен е намалена неговата трудоспособност, обясни Калфин. Адаптирането на тази методика за България отнема време и средства, но вече е осигурен „малък европейски грант“, който ще помогне да се задвижи процесът с адаптирането на методологията. 

На въпрос за великденските добавки към пенсиите и осъвременяването на пенсионните доходи Калфин отговори, че най-добрият начин да се увеличават пенсиите, е да се индексират всички пенсионни доходи, а не само най-ниските. Това обаче е много скъпо начинание и би струвало но държавата 3 млрд. лева. За това се използва т.нар. "швейцарско правило", което отчита инфлацията и БВП.

"Великденските добавки са приоритет на правителството, но това не е разход който е предвиден в бюджета. Тези пари ще дойдат от преизпълнение. До сега винаги сме успявали. Годината започва добре и аз съм оптимист, че ще има добавки, но не бих ги обявил сега".

Калфин каза, че в момента около 60% от пенсионерите са с пенсия под 300 лева и по всяка вероятност ще получат по 40 лева добавка за Великден. Сумата, която вицепремиерът очаква да бъде заделена, за да се осигури добавката е 50 млн. лева. 

Калфин коментира и субсидираната заетост, идеята за безусловния базов доход, предстоящия президентски вот, както и избора на Меглена Кунева за министър на образованието.