Галауей: Сделката Yahoo трябва да е бърза и бурна

Коментар на проф. Скот Галауей от New York University в Bloomberg TV

09:34 | 4 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изп. директор на Yahoo Мариса Майер заяви, че ще обмисли извеждането на основните активи на дружеството за продажба. Майер намекна, че може би е изчерпала възможностите си за самостоятелно управелние на Yahoo. Коментар по темата на проф. Скот Галауей от New York University в предаването "Bloomberg Surveillance"

Мариса засегна доста теми вчера, включително и, че маркетинговата капитализация е сложна и, че има още много да се направи. Това наистина не е краят на играта за нея. Така ли е?

Да. В общи линии те имат работа по продажбата. Когато председателят на борда на директорите излезе с предварително приготвено изявление, това има значение. Те проучват стратегически и други възможности паралелно с изпълненето на мениджърския план. Това е тих вик. Всеки трябва да бъде нащрек, да подострят моливите си и ако има движение при Yahoo да тича при банкерите си. Но определено е ексцентрично поведение за председател на УС да излезе с подобно изявление, което в своята същност да казва, да, ние сме за продажба.

 

Има доста имена, които се спрягат, като TPG/Texas Pacific Group и IAC/INTERACTIVECORP. Ще се присегнат ли към Yahoo тези компании или интернет-ветеранът ще трябва да тръгне на лов за ухажори?

Като се има предвид големината на Yahoo мисля, че ще има предостатъчно кандидати. Може би двама или трима, може би ще се намесят частните инвестиционни фондове, но със сигурност ще има сериозни играчи, които банкерите обичат и ще се проведат дискусии. В идеалния случай, процеси, като този, трябва да бъде рязък, бърз и бурен. Нужни са двама или трима сериозни пазарни играчи, всеки един от които да бъде решен да придобие компанията. Тогава трябва да се намесят и банките, които да направят сделката модна. Тогава акционерите биха получили повече, отколкото могат да мечтаят в един пазар в депресия. Пазарната динамика спъват индивидуалното представяне на комапнията, но ако погледнем приходите, ще видим, че тук има още много стойност. Това е 4,5 милиардна компания, която все още прави добри пари и има много активи. Мисля, че има още много неща да се случат. Повече, отколкото повечето хора си представят.

 

Но това е компания, която има проблеми. Дали Мариса Майер ще запази своята позиция в нея?

Не мисля. Този ход ще бъде за нея „ход на честта“, но мисля, че тя отново е в задънена улица, защото при решението да се продаде компанията, ще се позволи на новия собственик да реши какво решение да вземе, дали да запази или не Мариса Майер. Но аз мисля, че решението ще бъде любезно да й се посочи изходът. Но това, за което никой не говори все още е, че Чарлс Шуаб напусна борда на директорите. Това е много необичайно. Когато някой иска да напусне борда на директорите, то това минава през определена процедура на избор на нов член и няколко гласувания. Той обаче напуска на практика мигновено. Обикновено такъв тип напускания се случват, когато нещо необичайно се случва в личен план или когато имат несъгласия с борда. Така че, нещо се случва там.