Съоснователят на WhatsApp Ян Кум напуска

Съоснователят на приложението ще напусне както борда на WhatsApp, така и на Facebook

14:15 | 1 май 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Съоснователят на WhatsApp – приложението за съобщения, което Facebook купи за 19 млрд. долара през 2014 г. в най-голямото си придобиване до момента – напуска компанията, съобщава CNBC, цитирана от Investor.bg.

Ян Кум заяви в публикация във Facebook в понеделник, че е дошъл моментът да „продължи напред“ и да отдели време да прави неща извън технологиите.

„Ще продължа да се радвам на WhatsApp – само че отвън“, написа той.

Washington Post, който по-рано в понеделник съобщи детайли за напускането на Кум, заяви, че той ще напусне както борда на WhatsApp, така и на Facebook. Социалният гигант Facebook не е коментирал бъдещата роля на Кум във Facebook на запитване на CNBC.

Напускането на Кум се случва в критичен момент за Facebook, в който компанията преминава през сътресения заради разкрития около манипулиране на избори от Русия, фалшиви новини, изтичания на данни и други. Кум от дълго време е защитник на неприкосновеността на личните данни, като през 2014 г. описа детството си в Съветския съюз, страхувайки се, че е следен от КГБ. През 2012 г. в отговор на новина за събирането на данни от Google той написа за потребителите си: „Вашите данни дори не са в картинката. Просто не се интересуваме от тях“.

Публикацията от понеделник, с която Кум обяви оставката си, не включва опасения около неприкосновеността на личния живот и не адресира конкретно ролите му във Facebook извън WhatsApp. Според Post обаче Кум е „изтощен от различията в подхода“, особено по отношение на събирането на данни, криптирането, приходите от реклама и мобилните плащания.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отговори на публикацията в понеделник с благодарности за това, на което го е научил Кум в „криптирането и способността да вземеш властта от централизираните системи и да я върнеш обратно в ръцете на хората“.

„Тези ценности винаги ще бъдат в сърцето на WhatsApp”, написа Зукърбърг в коментар под публикацията на Кум. Зукърбърг обаче освен това иска WhatsApp да „се придвижва по-бързо“, за да разшири бизнеса базата си въпреки строгия надзор на Европейската комисия.

Кум напуска Facebook по-малко от два месеца, след като колегата му съосновател на WhatsApp Браян Актън посъветва последователите си да изтрият приложението на Facebook. Актън напусна социалната мрежа, за да помогне за стартирането на Signal Foundation, която поддържа услугата за защитени съобщения Signal.