Китай улеснява достъпа до финансовия си сектор

Чуждите инвеститори ще могат да притежават мажоритарен дял в джойнт венчъри, опериращи в сектора на ценните книжа

10:14 | 29 април 2018
Лю Шию, председател на Китайската регулаторна комисия по ценни книжа. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Лю Шию, председател на Китайската регулаторна комисия по ценни книжа. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският регулатор на ценните книжа публикува правила, с които се дава възможност на чуждестранни компании да притежават мажоритарен дял в джойнт венъчри, опериращи в сектора на ценните книжа. Това е част от плановете на китайското правителство за разширяване на достъпа за чужди инвеститори и опит за съживяване на сектора, пише Bloomberg.

Китайската регулаторна комисия по ценни книжа публикува правилата на своя уеб сайт в събота, 28 април.

Китай изненада финансовата индустрия през ноември, когато обяви, че ще повиши тавана за чуждестранна собственост на 51% в джойнт венчърите, свързани с поемането на емисии и търговията с ценни книжа. Действието е и ключова част от обещанието на президента Си Дзинпин да отвори китайския финансов сектор, който е на стойност 40 трлн. долара.

Компаниите от Wall Street не бяха склонни да инвестират в съвместни предприятия без да имат право на собственост и голяма част от тях излязоха от инвестициите през последните години.

Макар Китай да позволи на чужди компании да участват във финансовия му сектор като част от ангажиментите към СТО, много от тях все още се оплакват от бариерите, които срещат там. През този месец Си Дзинпин преповтори обещанието си да отвори редица сектори на китайската икономика – от банките до производството на автомобили.

Обявената през 2017 стъпка съвпадна с визитата на американския президент Доналд Тръмп. Оттогава търговският спор между двете държави ескалира, като всяка от тях заплаши с мита върху стоки за милиарди долари.

Миналата седмица администрацията на Тръмп обяви, че ще изпрати финансовия министър Стивън Мнучин и други високопоставени икономически съветници в Китай с надежда да бъде прекратено напрежението, което разтърси финансовите пазари и увеличи притесненията, че светът се насочва към всеобхватна търговска война.