Експортът на Япония расте за 15-ти пореден месец

Търговският баланс на Япония се върна към излишък през февруари

10:35 | 19 март 2018
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Търговският баланс на Япония се върна към излишък през февруари, като силното търсене в световен мащаб е подпомогнало растежа на износа за 15-ти месец подред, въпреки че празниците около Лунната нова година доведоха до спад в продажбите в Китай, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Износът нараства с 1,8% през февруари на годишна база, което е над предварителните прогнози за повишение от 1,4%. Вносът отчита ръст от 16,5% при прогноза за 16% (воден от вноса на дрехи от Китай и нарастващите разходи за суров петрол и втечнен природен газ).

Търговският излишък в страната на изгряващото слънце достига 3,4 млрд. йени, надхвърлияйки значително пазарните очаквания за дефицит от 99,6 млрд. йени. 

Продължаващото нарастване на износа предполага, че глобалното възстановяване остава важен фактор за японската икономика. Силната йена обаче създава известни рискове, като прави износа на страната по-малко конкурентен, а в същото време натежава върху инфлацията, водейки до по-ниски цени на вноса.

Възможността да избухне търговска война заради желанието на американския президент Доналд Тръмп да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий пък е друг потенциален източник на риск за Япония.

„Японската икономика се радва на възстановяване на износа и това според мен ще продължи и през тази година“, коментира Масаки Кувахара, старши икономист в  Nomura Securities.

Износът за Китай, най-големия търговски партньор на Япония, се понижава с 9,7% през февруари спрямо предходната година. Доставките за САЩ обаче растат с 4,3% (най-вече благодарение на хибридните автомобили), а тези към Европейския съюз с 11,5%. Търговският излишък със САЩ отчита повишение от 3,4% на годишна база през февруари, като за първи път от три месеца насам се наблюдава ръст и то в момент, когато Тръмп провежда търговска политика под мотото „Америка на първо място“.

Доставките за Азия, които представляват повече от половината от износа на Япония, са намалели с 3,2% на годишна база през февруари.