Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Няма да има и референдум

11:29 | 7 март 2018
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството отмени решението, с което в началото на годината прие Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция, предаде БНР.

Документът се оттегля от парламента, където е внесен за ратификация. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това се прави, за да се успокои общественото мнение и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството.

"Ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. Сега, много внимателно и Конституционният съд ще се произнесе по тази тема, може да е спокойно, когато са оттеглени да водим дебати или да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против". С този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинявани", каза премиерът Борисов.

Междувременно стана ясно, че референдум за Истанбулската конвенция няма да има. Със 121 гласа депутатите отхвърлиха предложението на БСП за провеждане на национално допитване с въпрос

"Против ли сте НС да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция“.

Оспорваният дебат е продължил близо два часа.