От тениски до уиски – какви стоки от САЩ могат да обхванат новите мита на ЕС

Ставката се предвижда да бъде в размер от 25%

11:22 | 6 март 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Европейският съюз възнамерява да отговори с ответен удар, налагайки мита върху американски стоки за €2,8 млрд., вариращи от тениски и уиски до мотори и стълби, ако американският президент Доналд Тръмп продължи с плана си да наложи мито от 25% върху чуждестранната стомана.

Това пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

ЕС възнамерява да въведе ответните мита върху редица потребителски, земеделски и стоманени продукти, внасяни от САЩ, сочи списък, изготвен от Европейската комисия и получен от Bloomberg News. Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата от блока на среща в понеделник вече в Брюксел.

Наказателният списък на ЕС е насочен към внос от САЩ на тениски, дънки, други потребителски стоки, мотори и яхти на стойност 1 млрд. евро, на портокалови сокове, бърбън уиски, царевица и други земеделски продукти за общо 951 млн. евро и стоманени и други индустриални стоки на стойност 854 млн. евро.

Обещанието на Тръмп да ограничи вноса в САЩ на чуждестранна стомана предизвика съпротива в собствената му Републиканска партия и се основава на твърдение за защита на националната сигурност, което ЕС отхвърля. Заплахата на Белия дом рискува да предизвика ответни мерки в цял свят и наплив от жалби към Световната търговска организация, която никога не е отсъждала по спор за търговски ограничения, оправдани със съображения за защита на националната сигурност.

Европа изразява нарастващите си опасения заради протекционистката позиция на Тръмп по отношение на международната търговия. Американските стоки, които ЕС възнамерява да подложи на мито от 25%, са политическо послание към Вашингтон за потенциалните местни икономически разходи, в случай че президентът изпълни заканата си.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и екипът му трябва да обсъдят предложението от мерки на среща в сряда. Комисията освен това обмисля жалба пред СТО срещу САЩ и въвеждането на „защитни“ мерки, за да не се позволи на доставки на стомана от други части на света към САЩ да бъдат насочени към европейския пазар и да го наводнят.