Фискалната политика на САЩ се насочва към неизследвана територия

Икономисти очакват задлъжнялостта в САЩ да достигне 5,2% от БВП до 2019

17:47 | 25 февруари 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Фискалната политика на САЩ се насочва към "неизследвана територия". По този начин екип от икономисти в "Goldman Sachs", воден от Ян Хатзиус, описва текущите разходи и данъчни планове на правителството, като също така предупреждава, че тази стратегия в крайна сметка може да стопи растежа на икономиката, пише MarketWatch.

"Конгресът е гласувал два пъти през последните два месеца за значително увеличение на бюджетния дефицит въпреки вече повишеното ниво на задлъжнялост и икономика, която не показва нужда от допълнителни фискални стимули", коментират икономистите от банката.

Намаляването на данъците, предвидени в реформите на президента на САЩ Доналд Тръмп през декември, ще увеличи дефицита с 1,5 трлн. долара за десетгодишен период.

Икономистите от "Goldman Sachs" очакват нивото на задлъжнялост в САЩ да достигне 5,2% от брутния вътрешен продукт до 2019 и да продължи да се изкачва постепенно.

„В миналото укрепващата икономика и нарастващата тежест на дълга подтикнаха Конгреса да увеличи данъците и да намали разходите. Но този път се случи обратното, което ще остави приходите на ниски нива за няколко години и ще стимулира разходите до "най-високата точка от десетилетия", предупреждават от банката.

Според тях подобна фискална експанзия трябва да доведе до ръст от около 0,7 процентни пункта през 2018 и 0,6 процентни пункта през 2019, но след това "най-вероятно ще приключи." Сред причините: Съставът на Конгреса вероятно ще се промени, което означава, че ще бъде по-трудно да продължи да разширява този дефицит.

Нито Тръмп, нито Републиканският конгрес, са показали признаци за преминаване към законодателство за намаляване на дефицита преди президентските избори през 2020.

Още подобни новини четете на Investor.bg.