Enel разширява мрежата от зарядни станции

Франческо Стараче, гл. изп. директор Enel

14:18 | 25 януари 2018
Автор: Иван Николов
Франческо Стараче, гл. изп. директор Enel. Давос. 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Франческо Стараче, гл. изп. директор Enel. Давос. 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Най-голямата европейска ютилити компания Enel се насочва към внезапния ръст на потреблението на електромобили като предлага услуги за зареждане и развива технологии за мрежи от зарядни станции, каза Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на компанията.

„Технологията е готова и се подобрява и в момента”, каза Стараче в интервю от Давос за Хаслинда Амин от Bloomberg.

„Като компания за доставка на електроенергия с присъствие по цял свят, задачата ни е да подготвим инфраструктурата, за да могат да се движат тези коли”.

Enel се насочва към строеж на нови зарядни станции и придобиване на технологични компании, за да развие инфраструктурата си и към „средноголеми придобивания” на електрически мрежи, каза Стараче. „Има възможности, към които гледаме в момента”.

През юни компанията купи EnerNOC Inc и пре май – Tynemouth, проект за електрическа батерия от Нюкасъл, Великобритания. През ноември Enel, EdF, Enedis и Verbund AG започнаха да строят мрежа от ултрабързи зарядни станции в Европа, която ще бъде частично финансирана от ЕС.

Enel обяви сделки и с Nissan и Audi в общ проект за подкрепа на устойчивата мобилност. Планът е за развитие на мрежа от зарядни станции в Испания до края на първата половина на 2018.