Турция е подписала договор за покупка на руски ракети С-400, съобщи Ердоган

Ходът на Турция, като страна член на НАТО, очаквано породи безпокойство от страна на Вашингтон

16:38 | 25 юли 2017
Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia

Анкара и Москва са подписали споразумение за закупуване на руски ракетни ПВО комплекси С-400. Това съобщи днес (25 юли) турският президент Реджеп Ердоган.

„Направихме стъпки по тази тема с Русия. Поставени са подписи и, надявам се, ще видим ракети С-400 в нашата страна. Също така ще искаме и съвместно производство на тези системи“, предава думите на Ердоган турската телевизия Haber 7, цитирана от ТАСС.

По думите на лидера на южната ни съседка „години наред Турция не можеше да получи от САЩ това, което искаше“ по въпроса за закупуването на зенитни ракетни системи и е била принудена да търси други опции.

„Това (покупката на руските ракети – бел.ред.) се явява плод на нашите търсения. Гърция, която е член на НАТО, в продължение на години използва С-300. И тогава защо те (САЩ- бел.ред.) се вълнуват“, каза Ердоган.

По-рано председателят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ Джоузеф Данфорд заяви, че Вашингтон ще бъде разтревожен, ако Анкара закупи от Москва ПВО системите С-400. На свой ред Ердоган контрира, че всяка страна има право да предприема определени мерки за обезпечение на собствената си безопасност и че не може да разбере безпокойството от страна на Съединените щати.