Емануел Макрон и Марин Льо Пен отиват на балотаж

Фийон призна поражението и подкрепи Макрон на втория тур

21:29 | 23 април 2017
Автор: Иван Николов
Плакати на кандидатите за президент на Франция. Париж. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg
Плакати на кандидатите за президент на Франция. Париж. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Независимият кандидат за президент на Франция Емануел Макрон и крайнодесният кандидат на Националния фронт Марин Льо Пен печелят отиват на втори тур на президентските избори във Франция на 7 април, съобщи АФП.

Еврото стигна 5-месечен връх след първите резултати от Франция.

Щабът на Макрон празнува:

Прогнозните резултати, обявени след 21ч. българско време на 23 април продължават да се коригират.

Вижте снимки от изборния ден във Франция на 23 април 2017: първи тур на изборите за президент.

Според Ipsos предварителните резултати по пол и възраст за кандидатите на първия тур, публикувани в 23:30ч. българско време на 23 април са:

 

Кандидатът на социалистическата партия Беноа Амон призова симпатизантите си да гласуват за Макрон на балотажа, съобщи France24.

Франсоа Фийон призова симпатизантите си да гласуват за Макрон на балотажа.

Плакати на кандидатите за президент на Франция. Париж. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Бившият премиер и консервативен кандидат Франсоа Фийон остава трети, а крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон - четвърти.

Марин Льо Пен водеше в първоначалното броене на гласовете, съобщи министърът на вътрешните работи, докато Емануел Макрон оставаше втори. Прогнозите на социологическите агенции бяха различни.

 

Независимият кандидат за президент на Франция Емануел Макрон. Льо Туке, Франция. 23 април 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Първите реакции на кандидатите

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон пое отговорността за резултата. „Препятствието на пътя ми бяха твърде големи”, каза Фийон в директно обръщение, предавано от France24.

„Трябва да изберем това, което е за предпочитане за нашата страна”, каза той, „особено когато екстремистка партия се доближава до властта".

"Икономическата й и социална програма ще ни доведе до фалит. Екстремизмът ще донесе само нещастие и разделение на Франция".

 

Марин Льо Пен благодари на поддръжниците си за това, че стигна до втория тур. „Това е исторически резултат”, каза Льо Пен.

"Залогът е дивата глобализация", каза Льо Пен. "Аз съм кандидатът на народа. Призовам всички да ме подкрепят, без значение за кого са гласували на първия тур. Оцеляването на Франция е поставено на карта".

Париж

На площад Бастилия избухнаха безредици между полицията и крайнолеви демонстранти.

Програмите на двамата кандидати, които отиват на балотаж

Лидерът на движението Напред /En marche!/ Емануел Макрон постави 6 приоритета в програмата си:

 • - образование
 • - "трудовото общество"
 • - икономиката
 • - сигурността
 • - Европа
 • - моралът на публичния и политически живот

Сред мерките са създаването на 4000 - 5000 работни места за учетели, създаването на система за всеобщо застраховане срещу безработица, инвестиционен план за 50 млрд евро, полиция "за ежедневна сигурност", бюджет на еврозоната и намаляване с една трета на броя на депутатите или забрана на народните представители да наемат свои близки или членове на семействата си. Макрон предложи създаване на универсална пенсионна система и слагане край на специалните режими. Всичко това би довело до икономии от 60 млрд. евро за 5г.

Сред 144-"президентски ангажимента" на кандидата на Националния фронт Марин Льо Пен са:

 • - "Свободна Франция" чрез:
 • - ограничение на имиграцията до 10 000 души годишно
 • - връщане на контрола по границите
 • - премахване на правото на децата да имигранти да получават гражданство автоматично /droit du sol/
 • - премахване на държавната медицинска помощ, осигурявана на чужденците в незаконно положение.

За възстановяване на френската икономика, Марин Льо Пен обещава да въведе "икономически патриотизъм" чрез данък от 3% върху вноса. Събраните средства предлага да се дадат на работниците и служителите, които получават под 1500 евро на месец. Предлага още намаляване на възрастта за пенсиониране на 60 години.

Двамата кандидати гласуваха близо един до друг - Марин Льо Пен - в Енен Бомон на 120 км от крайбрежието и Емануел Макрон - в Льо Туке, на брега на Атлантическия океан

 

Първите сондажи за балотажа

Нагласите за гласуване на втория тур на 7 май 2017 според Cevipof/ Ipsos/ SopraSteriа са: 62% за Емануел Макрон срещу 38% за Марин Льо Пен.

Проучването бе публикувано 2ч. след края на изборния ден на 23 април.