Безлов: Трябват ни много прости данъци

Данък „Уикенд“ и бизнессредата в България през 2015 година коментира Тихомир Безлов от ЦИД в предаването „Светът е бизнес“, 22.12.2015

21:26 | 22 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Тихомир Безлов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Безлов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влошената кредитна картина, при която задлъжнялостта на фирмите е 23%, е първият фактор, който влияе неблагоприятно на бизнесклимата в България. Вторият фактор са предстоящите стрес-тестове и неясните резултати от тях. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. Ако факторът стрес-тестове се съчетае с предизборна обстановка, то тогава тежестта му би се увеличила, коментира още той.

По думите на експерта, особено неблагоприятен е факторът „дефлация“, пред който българската икономика се изправя, покрай падащата цена на петрола.

Безлов обясни, че едни от основните продукти, които изнасяме са петролните продукти, а тяхната цена пада, което ни вкарва в дефлационна спирала, щетите от която са много по-тежки, отколкото дори от инфлационната.

Макар съчетанието между вътрешни проблеми, свързани с криза на кредитирането и външни проблеми, свързани с опасността от дефлационна спирала, да чертаят в тъмни краски българската бизнессреда, Безлов каза, че все пак „можеха да ни се случат много неприятни неща, но не ни се случиха“.

Той посочи проблемите, свързани с бежанската вълна и факта, че „никой не знае, как Борисов и Ердоган се договориха турската държава да спира потока от бежанци и той да отива в Гърция. Не е ясно и защо Гърция вози бежанци до македонската граница, а не до българската“.

На въпроса на Ивайло Лаков, дали това може да се определи като политически висш пилотаж, Безлов отговори:

„Дали е висш пилотаж, или дърварски, но се тегли една черта и се пише плюсче“.

По повод казуса „данък Уикенд“ Безлов обясни, че това е добър повод, ако някой иска да критикува правителството, да го направи. Но на въпроса какво следва от този данък, отговорът може да бъде само един - „Нищо!“

„От данък „Уикенд“ не следва нищо, защото не може да се приложи“.

Специалистът обясни, че този данък е приет още през 2013 годна и би трябвало да е влязъл в сила, но дори и хората, чиито интереси е засегнал не са разбрали това, за да протестират.

Безлов бе категоричен, че „трябва да се опитваме да въвеждаме изключително прости данъци“.

„Голямата тема е, че ако правите сложни данъци, трябва да имате добра администрация“.