САЩ обявяват $6 млрд. за намаляване на емисиите на тежкото производство

Според администрацията на Байдън проектите се очаква да намалят общо над 14 милиона метрични тона емисии на въглероден диоксид всяка година

19:30 | 25 март 2024
Автор: Ари Натър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първият нов завод за алуминий в САЩ от 45 години насам може да бъде построен като част от безвъзмездните средства в размер на около 6 милиарда долара, които администрацията на Байдън отпуска на компаниите в опит да се изчистят трудните за декарбонизиране индустрии, включително металургията, производството на хартия и стъкло.

Century Aluminum Co, някога основен бенефициент на търговската война на бившия президент Доналд Тръмп, ще получи финансиране в размер на 500 млн. долара за изграждането на съоръжението, според изявление от понеделник. Това ще удвои размера на сегашното вътрешно производство на енергоемкия метал в страната, като същевременно ще намали емисиите с приблизително 75%.

Вътрешното производство на алуминий, който се използва в слънчевите панели, полупроводниците и изтребителите, непрекъснато намалява от години. Това се случва дори при увеличено търсене, отчасти благодарение на подписания от президента Джо Байдън закон за климата, който повиши потреблението на материали, необходими за енергийния преход.

"Трудно е да се преувеличи значението на тази награда за местната алуминиева индустрия", каза Джо Куин, вицепрезидент на SAFE, вашингтонски мозъчен тръст, който се застъпва за енергийната независимост на САЩ.

"Новият местен металургичен завод връща САЩ в играта и обръща опасния, продължаващ десетилетия спад в производството на първичен алуминий", каза Куин.

Проектът е един от 33-те, които ще получат безвъзмездни средства на стойност до 500 млн. долара всеки в рамките на програма на Министерството на енергетиката за намаляване на емисиите на парникови газове в енергоемките производствени отрасли, както и за съживяване на индустриалните общности и засилване на конкурентоспособността на американското производство.

Средствата ще бъдат насочени към отрасли, които генерират почти една четвърт от емисиите в САЩ, но преминаването към нисковъглеродни технологии е трудно и скъпо. Почистването на тези сектори ще бъде от решаващо значение, ако Белият дом иска да постигне целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 50% до 2030 г. и постигане на нулева нетна стойност до средата на века.

Сектори, които е трудно да се декарбонизират

Според администрацията на Байдън проектите се очаква да намалят общо над 14 милиона метрични тона емисии на въглероден диоксид всяка година - количество, което се равнява на годишните емисии на 3 милиона автомобила с бензинови двигатели.

"Тези инвестиции ще намалят емисиите от тези трудни за намаляване на въглеродните емисии сектори и ще гарантират, че американският бизнес и американските работници ще останат в челните редици на световната икономика", заяви в изявление министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм.

Базираната в Чикаго компания Century Aluminum оценява потенциалните места за новия си проект за металургичен завод в басейна на река Мисисипи, съобщи Белият дом. След завършването си заводът ще произвежда метал с висока чистота, използван в отбранителната промишленост, и ще доведе до 1000 нови преки работни места за United Steelworkers - профсъюз, който се ползва със значителната подкрепа на президента Джо Байдън и наскоро подкрепи усилията му за преизбиране.

Други безвъзмездни средства, обявени от Министерството на енергетиката, включват 500 млн. долара за производителя на стомана Cleveland-Cliffs Inc. за планове за инсталиране на оборудване, което ще позволи производството на стомана с използване на водород и две електрически топилни пещи в завода на компанията в Мидълтаун Уъркс в Охайо. Компанията получи допълнителни 75 млн. долара за електрифициране на производството на специализирана стомана, необходима за електрически трансформатори и други части на електроенергийния сектор, в завода си Butler Works северно от Питсбърг.

Други награди включват 500 млн. долара за SSAB AB за изграждане на първото в света съоръжение за производство на стомана без изкопаеми горива, използващо 100% водород, в окръг Пери, Мисисипи. Финансирането ще бъде използвано и за разширяване на завода на компанията за производство на нисковъглеродна стомана в Монпелие, Айова, съобщиха от администрацията.

Exxon Mobil Corp. получи цели 332 млн. долара за проект за замяна на природния газ с водород за производството на етилен в Бейтаун, Тексас, а Kraft Heinz Co. получи цели 171 млн. долара за проекта си "Delicious Decarbonization" за електрифициране на множество съоръжения.

Дъщерното дружество на Heidelberg Materials AG в САЩ получи 500 млн. долара за изграждане на проект за декарбонизация на цимент, а Eastman Chemical Co. получи 375 млн. долара за изграждането на първото по рода си съоръжение за рециклиране на пластмасови молекули.

"Ако се изпълнят правилно, тези проекти могат да ни изведат на пътя към по-чисто производство на основните продукти на съвременната икономика, като същевременно стимулират създаването на добри работни места", заяви Кристина Теодориди, директор по индустриална политика в Съвета за защита на природните ресурси.