Пет ключови графики за наблюдение на световните стокови пазари през тази седмица

Представяме пет графики, които ще помогнат за анализирането на стоковите пазари и пазарните нагласи през седмицата

19:09 | 4 март 2024
Автор: Дъг Александър,Софи Каронело
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато любителите на минното дело се събират в Торонто за една от най-големите световни срещи на индустрията, компаниите за литий и уран ще се борят за вниманието на инвеститорите. Природният газ в САЩ е в серия от загуби. Спредовете за петрол се увеличават. А възобновяемото гориво за самолети е на път да се наложи.

Междувременно търговците в областта на селското стопанство ще се съсредоточат върху месечния доклад World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE), за да получат информация за сезона на засаждане в САЩ и състоянието на международните култури.

Ето пет забележителни графики, които трябва да се разгледат на световните стокови пазари в началото на седмицата.

Метали

Литият и уранът - два метала, за които се говори, че ще играят важна роля в енергийния преход - ще бъдат обект на внимание на годишното събрание на Асоциацията на геолозите и разработчиците в Канада (PDAC) тази седмица. Блясъкът на лития избледня, след като през ноември 2022 г. достигна рекордни стойности, а търсенето на ключовата съставка на батериите за електрически превозни средства се забави на фона на опасенията за пренасищане на предлагането. Радиоактивният уран се очертава като следващия горещ метал, като цените се покачват на фона на опасенията от недостиг на търсене на горивото за атомни електроцентрали. Инвеститорите могат да се запознаят с аргументите в полза и на двата вида метал по време на PDAC, който ще продължи до сряда.


Уранът изпреварва лития през изминалата година/Ядреното гориво се нагорещява, докато металът се понижава

Аграрният сектор

Търговците на зърнени култури може би се чудят дали цените са достигнали дъното, тъй като фючърсите върху царевица и соя се търгуват близо до най-ниските стойности от 2020 г. Голямото предлагане и недостатъчното търсене, особено на соя, натежаха върху настроенията на инвеститорите, като хедж фондовете станаха най-мечи настроени към зърнените култури - включително царевицата - поне от 2006 г. насам. Търговците ще очакват месечния доклад WASDE на Министерството на земеделието на САЩ в петък, за да получат най-новата оценка на вътрешните и външните пазари.


Фючърсите на зърнените култури продължават да се понижават близо до нивата от 2020 г./Фючърсите на царевицата и соята са засегнати от нарастващите доставки

Реактивно гориво

По данни на BloombergNEF производството на устойчиво авиационно гориво (SAF) в САЩ е на път да достигне почти 3 милиарда галона годишно до 2030 г., което е малко повече от целта на президента Джо Байдън за "поне" такова количество. Данъчните облекчения от неговия забележителен Закон за намаляване на инфлацията стимулират потока от инвестиции на пазара и водят до пускането в действие на повече проекти. Горивото, което се произвежда от отпадъчни масла или селскостопански суровини, се разглежда като един от най-мощните инструменти за намаляване на емисиите за авиокомпаниите. Bloomberg Intelligence изчислява, че капацитетът на SAF ще трябва да се увеличава с 30% годишно в продължение на десетилетия, за да могат превозвачите да постигнат целите си за нулеви въглеродни емисии.


Капацитетът на САЩ за производство на възобновяеми горива е на път да нарасне/До 2030 г. производството на устойчиви авиационни горива ще достигне 3 милиарда галона годишно

Петролни спредове

Рязкото покачване на петролните спредове, което обикновено се разглежда като признак за подобряване на условията за търсене и предлагане, до голяма степен отразява хеджирането на търговците за възможността цените да се повишат поради евентуална ескалация на нападенията в Червено море.

Така наречените "prompt spreads" - премията, която най-близкият фючърсен договор за суров петрол получава спрямо следващия - за сорт Брент и West Texas Intermediate се повишиха миналата седмица до почти най-широката изостаналост от около четири месеца, като се изключат аномалиите, свързани с изтичането на договорите. Налице са и признаци за засилване на основните физически пазари на суров петрол на фона на прекъсванията на доставките в Северно море и Либия, както и на покупките от новата огромна нигерийска рафинерия и силното търсене на износа от САЩ.

Въпреки това, тъй като голяма част от обясненията за повишението на спредовете се дължат на прекъсването на петролните потоци през Червено море, а не на пряка загуба на предлагане, търговците са предпазливи да не интерпретират прекалено много последното повишение.


Краткосрочните спредове на петрола са силни/Спредовете на WTI и Brent са близо до многомесечни върхове

Природен газ

Фючърсите на природен газ в САЩ отбелязаха четвърта месечна загуба през февруари, след като цените се сринаха до най-ниските си нива, невиждани от юни 2020 г. Необичайно меката северноамериканска зима отслаби търсенето на горивото за отопление на домовете, тъй като производството нарасна, предизвиквайки най-дългата поредица от месечни спадове на газовите контракти от началото на пандемията. Анализаторите очакват цените да останат потиснати за известно време, като се има предвид, че прогнозите показват необичайно топло време през по-голямата част от следващия месец. В същото време запасите в САЩ продължават да са доста над типичните за сезона нива, като през последната седмица те са с около 27% над средното за петгодишния период - което допълнително увеличава натиска върху цените.


Природният газ в САЩ бележи най-дългата си негативна серия от 2020 г. насам/Февруари е четвърти пореден месец на загуба за фючърсите