Индия се опитва да насърчи космическите стартъпи, за да настигне Китай в сектора

Правителството финализира мащабен набор от нормативни актове за процъфтяващия космически сектор в страната

16:41 | 29 февруари 2024
Автор: Адвайт Палепу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Националната космическа програма на Индия постигна някои впечатляващи успехи, като например първото кацане в близост до южния полюс на Луната миналата година, а тази седмица министър-председателят Нарендра Моди обяви имената на четирима индийски астронавти за първата мисия на страната с екипаж през 2025 г.

Но частният сектор не е постигнал същия успех, като индийските стартъпи изостават от колегите си в Китай. В желанието си да промени това преди националните избори, които се очакват през април и май, кабинетът на Моди одобри миналата седмица правила, предназначени да насърчат чуждестранните инвестиции в производството на ракети и сателити.

Това е само началото, според един от висшите космически служители на Моди. Правителството финализира мащабен набор от нормативни актове за процъфтяващия космически сектор в страната, казва Паван Гоенка, председател на Индийския национален център за насърчаване и разрешаване на космически дейности, известен като IN-SPACe.

"Всичко ще бъде определено: Какво може да се прави, какви ще са ограниченията, процесите на разрешаване, политиката за доставчиците, управлението на веригата за доставки и други фактори", каза Гоенка в интервю за Bloomberg News.

Макар че Индийската организация за космически изследвания (ISRO) е една от най-добрите национални космически агенции в света, частният сектор се развива бавно, тъй като правителството разрешава участието само на няколко доставчици и производители. През последните пет години обаче правителството на Моди направи няколко политически промени, за да отвори космическата индустрия за частния сектор.

Изчерпателният документ от 150 страници "норми, насоки и процедури" ще предостави на частния сектор насоки и предпазни огради, каза Гоенка.

Според АК Бхат, генерален директор на Индийската космическа асоциация, това може да премахне несигурността за местните компании, които искат да разширят дейността си в областта на производството на ракети, сателитен софтуер и други космически услуги. Новата политика обещава да опрости процеса на одобрение, като намали броя на правителствените агенции, които трябва да се произнесат по проектите, каза той.

"Правилата могат да осигурят разрешение на едно гише за всички компании и участници, които се интересуват от космоса", казва Бхат. "Индустрията се нуждае от яснота относно процесите за навлизане в производството на ракети и сателитни услуги."

Една от компаниите, които вече се възползват от новите възможности, е Larsen & Toubro Ltd. Базираната в Мумбай група е партньор с държавната Hindustan Aeronautics Ltd. в консорциум, който през 2022 г. спечели договор за изграждане на пет ракети за изстрелване на полярни спътници - ракета с височина 44 метра и максимален полезен товар от 1,75 метрични тона, която в продължение на три десетилетия е работна ръка на ISRO.

Първият PSLV, произведен с участието на частния сектор, ще бъде доставен по график в средата на 2024 г.

Други компании също трябва да очакват да получат възможности, каза Гоенка. Миналата година агенцията му започна да набира оферти за частни компании, които да произвеждат друга ракета - Small Satellite Launch Vehicle, проектирана от ISRO за изстрелване на полезни товари с тегло до 500 кг.


Изстрелвания в орбита по държави/дялът на Индия в световните изстрелвания нарасна до 3,2% през 2023 г.

Правителството иска също така да привлече компании за производството на най-голямата индийска ракета - 52-метровата геосинхронна ракета за изстрелване на спътници, каза той.

От 2020 г. насам индийските космически стартъпи са привлекли общо 5,1 млрд. долара под формата на дялово финансиране, според базираната в Ню Йорк фирма за рисков капитал Space Capital. Един от водещите стартъпи, Skyroot Aerospace Pvt. Ltd., проведе първото суборбитално изстрелване от индийска компания от частния сектор през 2022 г., а компанията със седалище в Хайдерабад има планове за орбитално изстрелване през тази година. Друга компания, Agnikul Cosmos, заяви, че ще осъществи първото изстрелване на своята ракета този месец.

Макар че няколко нови китайски компании са изпратили ракети в орбита, досега никой индийски стартъп не е успял да го направи. Освен това Китай има много повече изстрелвания, както от държавни, така и от частни компании: Според базираната във Вирджиния фирма за анализи и инженеринг Bryce Space and Technology, от началото на 2020 г. Индия е изстреляла само 16 космически мисии в сравнение с 226 от Китай.

ISRO се опитва да помогне на стартиращите компании, като облекчи пречките при изстрелването.

Агенцията разполага с две площадки за изстрелване в космическия център "Сатиш Дхаван" в южния щат Тамил Наду и изгражда втори комплекс за изстрелване в Куласекарапатинам, разположен на близо 180 км от най-южния край на страната. Според Гоенка новият обект, чието откриване е планирано за следващата година, ще бъде предназначен за изстрелване както на правителствени, така и на търговски спътници.

"След като вторият комплекс за изстрелване бъде готов, ще имаме възможност да изстрелваме по една ракета седмично", каза той.